Site icon Livsstil

60 år med blikk for optikk

bekkestua optikk 60 år

1956 – Bærum Optiske etableres

  1. desember 1956 etablerte optikerne Olaf Schou og Jan Egidisus Asker og Bærums første optiske forretning, Bærum Optiske. Lokalene lå sentralt i E-verksgården i Sandvika, vis á vis Bærum rådhus.

 

1967 – Optisk storhetstid

I 1967 eide og drev Olaf og Jan fem optikkforretninger i Asker og Bærum. Kompanjongene gjorde det godt på bygda, behovet for optisk bistand skulle vise seg å være svært ettertraktet. Olaf og Jan og etablerte etter hvert nye filialer, først i Asker, så på Stabekk, på Bekkestua og til sist på Løkketangen i Sandvika.

 

1971 – Den første, myke kontaktlinsen

Den amerikanske optikeren William Feinbloom fant opp plastlinsen slik vi kjenner den i dag, produsert i tynt plexiglass. I 1949 ble designet forbedret, av en linse med kurve som kun dekket hornhinnen og ikke hele øyeeplet. Harde linser i plast revolusjonerte bransjen, men hadde én stor ulempe. Linsematerialet slapp ikke igjennom noe oksygen til øyet. På 60-tallet fikk linsen et nytt gjennombrudd. To tsjekkere produserte et nytt plastmateriale som var mykt og  hadde evnen til å trekke til seg vann. Bausch & Lomb kjøpte i 1966 lisensrettigheten, og utviklet en ny myk linse under navnet Soflens. I 1971 ble Soflens linser introdusert på markedet, og ble de første myke linsen for kommersielt salg.

 

1981 – Bekkestua Optikk består

I desember 1981 besluttet Olaf og Jan å selge, og dele opp selskapets avdelinger. Olaf skulle fortsette på Bekkestua, og Jan i Sandvika.

Firmabil anno 1960

 

1987 – Fastvoldgården

Fra 1981, holdt Bekkestua Optikk til i ”Stoffhuset”. I 1987 stod Fastvoldgården ferdig, der Bekkestua Optikk ligger i dag.

 

1988 – Fra håndverk til helse

I 1988 trådte Optikerforskriften i kraft. Optikk gikk fra å være et håndverk med svenne, – og mesterbrev til et offentlig godkjent helsefag?, som blant annet innebar utvidet rett til å utføre helserelaterte undersøkelser i forbindelse med synsprøver. Optikere fikk også tittelbeskyttelse, som autorisert optiker.

 

2004 – Smertefri synsundersøkelse

1. mai 2004 fikk optikere godkjennelse til å bruke diagnostiske medikament ved synsundersøkelse. Øyedråper til å bedøve øyet under undersøkelse, gjorde behandlingen både smertefri og effektiv.

 

2009 – Henvisningsrett

I 2009 fikk optikere direkte henvisningsrett til øyelege, som betyr at du ikke lenger trenger henvisning fra fastlegen din.

 

En gammel Fiat reklamerer for Bærum optiske

2016 – DNEye og ny teknologi

Hos Bekkestua Optikk har kompetanse alltid vært i fokus. De ansattes kompetanse og forretningens instrumenter oppgraderes kontinuerlig. I februar 2016 investerte Bekkestua Optikk i ny teknologi, et instrument som innehar den siste teknologien innenfor utmåling av syn og brillestyrke, som gir deg et enda skarpere blikk og bedre øyehelse.

 

Historisk kilde:

Norges Optikerforbund