Annonsørinnhold

Angrer ikke på helsefag

Publisert
31. mai 2021

Sara Edvinsen (19) var den eneste i sin klasse på ungdomsskolen som valgte helsefag istedenfor studiespesialisering. Det angrer hun ikke på. Nylig ble hun kåret til Årets lærling i Asker kommune.

– Det var lite diskusjon blant vennene mine på ungdomsskolen om hvilken linje man skulle ta på videregående. Det var mest et spørsmål om hvilken skole man skulle ta studiespesialisering på. Derfor tok det litt tid før jeg sa høyt at jeg hadde tenkt å søke på helsefag, innrømmer Edvinsen.

En naturlig vei

For Edvinsens del var det likevel aldri et vanskelig valg. – Det var helt naturlig for meg å gå den veien, og jeg har aldri angret siden.

I disse dager er jeg ferdig med læretiden på Solgården sykehjem, og til høsten begynner jeg på påbyggingsåret for å ta studiespesialisering for senere å søke meg på sykepleierstudiet. Etter det vet jeg ikke helt hva som skjer, men jeg har alltid likt å lære nye ting, så det kan godt hende at det blir videre studier i samme retning.

Nå, fire år etter at Edvinsen og hennes klassekamerater skulle velge studieretning på videregående, har hun gjort seg opp status. – Jeg har vært veldig fornøyd med valget mitt, men jeg har snakket med flere som har gått studiespesialisering som nå tenker at det kanskje ikke var den beste planen.

Jeg har fått prøve meg litt, både i praksis og som lærling, og føler at jeg er godt forberedt på hva jeg vil møte i arbeidslivet i fremtiden. I tillegg tjener jeg jo faktisk penger under utdannelsen, legger hun til.

Sara Edvinsen (t.h.) trives godt som lærling på Solgården sykehjem, og har fått god oppfølging underveis av opplæringskonsulent i Asker kommune, Lene Anette Narvestad Jamvold.

Sara Edvinsen (t.h.) trives godt som lærling på Solgården sykehjem, og har fått god oppfølging underveis av opplæringskonsulent i Asker kommune, Lene Anette Narvestad Jamvold.

Prøve seg i praksis

En som har sett det Edvinsen snakker om i praksis, er Lene Anette Narvestad Jamvold som er Opplæringskonsulent i Asker kommune. – Vi ser at de som har gått denne veien med helsefag på skolen, praksis og læretid, er veldig godt motiverte både for jobb, påbyggingsår og videre studier.

De vet hva de går til, og har fått prøvd seg i praksis. Det virker også på meg som om de som velger helsefag på videregående, nå gjør det basert på et langt mer bevisst valg enn for bare noen få år siden.

Sara Edvinsen føler at hun har gjort et riktig valg ved å gå helsefag.

Satser på lærlinger

Jamvold vet hva hun snakker om. Hun har det daglige ansvaret for de til enhver tid rundt 50 helsefaglærlingene i Asker kommune. – Vi har som mål å ha en lærling per 1000 innbyggere i kommunen, og med totalt 90 lærlinger på tvers av alle fag i år, er vi nesten der.

Vi ser imidlertid at fremtiden vil by på enda større utfordringer når det gjelder rekruttering, ikke minst i helsefagene, og har ambisjoner om å øke antall lærlinger på sikt. Det er klart det er utfordrende å ha ansvaret for så mange lærlinger, men det er absolutt verdt det, og det er stor velvilje ute hos virksomhetene når det kommer til å ta inn lærlinger i helse- og oppvekstfagene.

Både pasientene og de mer voksne ansatte setter pris på disse motiverte ressursene.

Sara Edvinsen er kåret til Årets lærling i Asker kommune.

Sara Edvinsen er kåret til Årets lærling i Asker kommune.

Årets lærling

At lærlingene er viktige i Asker kommune, er det ingen tvil om. Hvert år kåres Årets lærling der kandidatene nomineres blant de 90 lærlingene på tvers av ulike yrkesfag i hele kommunen. Nylig var det nettopp Sara Edvinsen som mottok den gjeve prisen.

Vi gratulerer!