Annonsørinnhold

Årets smarteste investering heter aksjesparekonto

Publisert
19. september 2017

Aksjesparekonto er en sparemetode som historisk sett gir høyere avkastning enn banksparing.

Fra og med 1. september blir det enklere for deg som privatperson å spare i aksjer og aksjefond. Nyheten heter aksjesparekonto.

– Med en aksjesparekonto kan du kjøpe og selge aksjer, og bytte mellom ulike aksjefond uten at du må betale skatt av gevinsten før du tar den ut. Du kan ta ut like mye penger som du har satt inn, uten at du må betale skatt. Det er først når du skal ta ut gevinsten at du må skatte, sier Bjørn Slåtto, administrerende direktør i Eika.

Fornebubanken eies av Eika Gruppen, som består av 73 lokalbanker i hele landet.

 

Så mye sparer du på å opprette en aksjesparekonto

 

Hos Fornebubanken åpner du enkelt en konto med et par tastetrykk i mobilbanken.

Hvis du ønsker hjelp for å komme i gang er det mange dyktige rådgivere i Fornebubanken som kan opprette en konto for deg.

Regjeringen har fastsatt en overgangsordning som gjør at du kan flytte eksisterende aksjer og aksjefond inn på kontoen i løpet av 2017, uten å betale skatt på opparbeidede, urealiserte gevinster.

– For å spare skatt bør man flytte aksjer og aksjefond til en aksjesparekonto i 2017. Når det er sagt har finansministeren varslet at finansdepartementet vil foreslå å utvide overgangsvinduet til å gjelde ut 2018 i statsbudsjettet som legges frem i høst, legger han til.

aksjesparefond, økonomi, sparing

 

EKS: Slik fungerer aksjesparekonto i praksis 

Du har tilsammen satt inn 100.000,- i aksjefond, og disse pengene er nå verdt 150.000,- 

Hvis du flytter disse inn på en aksjesparekonto i 2017, kan du ta med deg hele verdien – 150.000 – inn på en slik konto uten å betale skatt. 

Venter du derimot til overgangsordningen er over, må du skatte av gevinsten når du flytter fondene over i en aksjesparekonto. 

I dette eksempelet blir det ca 30% skatt av gevinsten på 50.000,- Slik reglene er nå, vil det si at du må betale ca 15.000 i skatt hvis du venter til 2018.

 

 

Utsett skatt

– Alle privatpersoner som sparer langsiktig i aksjefond eller aksjer bør opprette en aksjesparekonto. Slik vi ser det, er det ingen opplagte ulemper hvis du har litt horisont på sparingen din, fortsetter Bjørn.

Jeg sparer i fond fra før – Bør jeg flytte pengen over til en aksjesparekonto?

Det skal være enkelt og gunstig å spare langsiktig i Fornebubanken. Derfor koster det verken noe å opprette eller å ha aksesparekonto.

– Aksjesparekontoen kan inneholde aksjefond og børsnoterte EU/EØS aksjer. Du kan altså ikke bruke kontoen til å investere i ikke-børsnoterte aksjer, rentefond og kombinasjonsfond. Når du oppretter aksjesparekonto i Fornebubanken flytter vi automatisk over dine spareavtaler for deg, informerer Bjørn.

Fornebubanken gjør det enkelt for deg å dra nytte av alle de fordeler som følger med en aksjesparekonto. Du bestemmer om du vil gjøre alt selv i mobilbanken, eller om du vil ha hjelp av en rådgiver. Har du fond eller aksjer fra før, kan du ta disse med deg inn på aksjesparekontoen.

– Jeg har selv opprettet en aksjesparekonto. Aksjesparekonto er en gunstig måte å spare langsiktig på. Jeg slipper å betale skatt på gevinster underveis. Dermed får jeg avkastning også på de pengene som jeg ellers skulle betalt i skatt. En særlig gunstig ordning for de som sparer langsiktig, avslutter Slåtto.

Fornebubanken, Widerøeveien 5, 1360 Fornebu, Tlf.: 400 02 265