Du grønne glitrende grønnsaksjul

Publisert
4. desember 2019

Kjøttfri mandag er noe de fleste kan få til. Men hva med vegansk jul? Hvordan feirer man egentlig jul uten kjøtt? Vi har tatt en prat med to veganere, som har skapt sine egne julemattradisjoner.

Når julen ringes inn, fylles fremdeles de fleste norske hjem med duften av tradisjonell julemat som ribbe, pinnekjøtt og medisterkaker. Men nøttestek, vegisterkaker og risengrynsgrøt med kokosmelk blir stadig vanligere innslag på julebordet. Her er tipsene du trenger, enten du vil feire en litt grønnere jul selv, eller du ønsker å servere en fristende julemiddag til veganske venner.

 

Vegansk julefestival

ELSKER JUL: Thomas Olsen er mannen bak bloggen veganmannen.no og arrangør av Vegansk Julefestival. Foto: Orhan Kuresevic

– For meg blir det ikke jul uten pepperkaker, nøttestek, vegisterkaker, soyaribbe og riskrem, sier Thomas Olsen. Han er mannen bak bloggen Veganmannen, og i år arrangerer han Vegansk Julefestival for femte året på rad i Oslo.

Her samles flere tusen mennesker som vil spise plantebasert julemat og kaker. Det holdes lærerike kokkekurs og foredrag, og serveres selvsagt mye smakfull vegansk julemat. Festivalen er ikke bare for veganere, men for alle som er nysgjerrige på en jul uten kjøtt.

 

 

Veganske gjester

Veganmannens beste tips til deg som får veganske gjester på besøk i julen er først og fremst å ikke få panikk. – Det trenger ikke være så komplisert som man kanskje tror.

Mye av det vanlige tilbehøret som allerede står på bordet er vegansk, som for eksempel poteter, grønnsaker, surkål og tyttebær. I tillegg kan man kanskje forberede en nøttestek dagen før, eller steke noen veganske burgere, foreslår han.

 

TRADISJONSJUL: Marianne Kvalvik synes julemorgenen er magisk med familien. Her er hun med barna Maria Indiana (10) og Max Aleksander (9). Foto: Privat

Mariannes veganske jul

En av de som kunne tenke seg å gå på Vegansk Julefestival er Marianne Kvalvik fra Asker. Hun går sin tredje veganske jul i møte, etter at hun og familien la om til et plantebasert kosthold i september 2017.

– Den første julen skulle vi ha familiemiddag hjemme med besteforeldre. Planen var at de skulle ta med pinnekjøtt og ribbe, og at vi skulle lage tilbehøret. Jeg som alltid har vært veldig glad i pinnekjøtt, tenkte at jeg kunne smake en liten bit, men jeg klarte ikke lukten. Julematen jeg alltid hadde gledet meg til var plutselig uappetittlig. Det endte med at jeg kun spiste tilbehøret, forklarer hun.

Året etter disket hun opp med nøttestek og vegisterkaker, samt kålrabistappe, dampet brokkoli, rødkål, surkål og poteter. – Det var utrolig godt! Med vegansk mat kan du spise deg stappmett uten å føle deg tung i magen etterpå. Da er det fortsatt plass til en deilig riskrem kokt på havrefløte, kokos- eller soyamelk. Selvsagt med rød saus til, sier hun.

 

VEGANMANNENS NØTTESTEK: En saftig nøttestek fylt med gode smaker av jul er en favoritt på julebordet. Du trenger ikke være veganer for å elske denne! Foto: Veganmannen

Hemmeligheten ligger i krydderne

For mange er julen synonymt med smaken og lukten av helt spesielle krydder, nemlig de eksotiske krydderne fra Østen som kanel, nellik, muskat, stjerneanis, ingefær og kardemomme. Disse krydderne kan fint tilsettes i plantebaserte retter, og en klassiker på det veganske julebordet er en saftig nøttestek.

Her tilbereder man en nøtte- og linseblanding tilsatt rikelig med julesmak. Blandingen bakes inn i butterdeig, omtrent som en «Beef Wellington», og stekes til den er gylden i fargen. – Dette er et av høydepunktene på julaften for meg, og jeg passer alltid på å lage en stor porsjon slik at andre også kan få smake om de vil, sier Thomas.

Her finner du oppskrift på veganmannens nøttestek.

 

Tradisjonsrik jul – uten kjøtt

Både Thomas og Marianne gleder seg til jul. – Jeg pynter til jul 1. desember hvert år, og det blir ikke jul uten «Tre nøtter til Askepott», «Reisen til julestjernen» og en barnefilm som heter «The Christmas Toy» som jeg har sett hver jul siden jeg var liten, sier Thomas.

DYREVENNLIG JUL: Hos familien Kvalvik i Asker er katten det eneste dyret som bidrar til julestemningen. Julemiddagen er 100% ­plantebasert. Foto: Privat

Marianne er opptatt av å skape lys og glede innendørs med familien, og høydepunktet er å se barnas glede når de går ned trappen på morgenen på julaften. – Da har vi alltid gjort klart julestrømpene som henger på peisen og juletreet med lys, pynt og gaver. Julemorgenen er utrolig koselig, forteller hun. Det er med andre ord bare en ting som skiller vegansk jul fra animalsk jul, og det er maten som serveres. Her har ingen dyr måttet bøte med livet for at julefreden skal senke seg.

Vegansk julefestival går av ­stabelen lørdag 14. og søndag 15. desember på DogA i Oslo. Det er åpent fra klokken 11-18 begge dager.

Det store valget

– Min motivasjon til å slutte å spise kjøtt kom brått i en alder av 12 år. Jeg elsket kjøtt, og hadde aldri tenkt at jeg skulle bli vegetarianer. Under et bondegårdsbesøk med skolen, ble jeg sjokkert over hvor trangt dyrene hadde det. Der og da kjente jeg at jeg ikke ville bidra til at dyr levde sine liv på betong mellom jerngitter, forteller Thomas. Som voksen gikk han over til å spise 100% plantebasert av hensyn til dyr, miljø og egen helse.

 

Plantebasert kosthold for helsen

Marianne ønsket å legge om til et vegansk kosthold på grunn av helsen. Hun lider av Myalgisk Encefalopati (ME), og hadde også en genfeil med forhøyet Lipoprotein A-nivå. – Vi spiste et typisk, sunt norsk kosthold med mye frukt og grønnsaker, men jeg var nysgjerrig på hvilken effekt det ville ha å kutte helt ut animalske produkter, forteller hun. Etter kort tid på plantebasert kost, forsvant mange av plagene hennes. Blant annet ble muskel- og leddsmerter mye bedre, og hjernetåken lettet.

– Jeg som tidligere fikk influensa hvis noen nøs i Asker, har ikke vært forkjølet på to år. Til og med genfeilen kunne forskerteamet på Ullevål Universitetssykehus konstatere at ble borte etter å ha testet henne før og etter omleggingen av kosten.

– Plantebasert kost er ingen magisk kur for ME, men det gjør livet avgjort mye bedre, sier hun. Fokuset hennes på vegansk kost har etterhvert også gitt henne innsikt i de etiske utfordringene med dyrehold som sjelden skjer på dyrenes premisser.

– 96% av alle dyr i det norske landbruket står sperret inne hele sine korte liv (iflg. Landbruksdirektoratet), og ofte ser de dagslys for første gang på vei inn i slakterbilen. Det er en type matproduksjon jeg tar avstand fra, sier hun.

MARIANNES ­NØTTESTEK: ­Mariannes familie går sin tredje veganske julaften i møte. Det første året spiste de kun tilbehør, men i fjor sto denne deilige nøttesteken på menyen. Foto: Privat

For flere gode tips til vegansk jul sjekk www.veganmannen.no og www.julefestival.no