Annonsørinnhold

Er borettslaget ditt brannsikret fra topp til tå?

Publisert
1. desember 2020

– Jeg har opplevd brann i et av sameiene jeg er styreleder i. Det gjorde smertelig inntrykk på meg, og jeg sover bedre om natten nå som vi har brannsikret garasjeanlegget, sier Jan Carho.

Lille julaften er den dagen i året når brann og redningstjenesten har flest utrykninger, i følge brannstatistikk.no. Mange av brannene starter i elektriske husholdningsapparater, og den nest hyppigste kategorien etter «vask og tørk» er «kjøl og frys». Men trodde du at kjøleskap og frysebokser kun finnes i private boliger? Tro om igjen.

Borettslag har installert brannvarslingsanlegg i garasjeanlegg.

BEDRE FØRE VAR: Tar det fyr i garasjeanlegget, kan det fort utvikle seg til en omfattende katastrofe. Styreleder Jan Carho (t.v) gjøres ­oppmerksom på brannsikkerhet av Christoffer Viig, avdelingsleder i Låssenteret Trygge Rom.

Simultan alarm hos brannvesenet

– Jeg vet at mange har en stor fryseboks stående i boden, som ligger i direkte tilknytning til garasjen, sier Jan Carho. Han er styreleder i flere boligsameier, deriblant Garatun i Slemmestad. Her fikk han installert brannsikring fra Låssenteret Trygge Rom i garasjeanlegget for et par måneder siden.

– Fordelen med dette brannalarmanlegget er at når alarmen går her, så går den simultant hos Asker og Bærum brann og redning (ABBR). Jeg er opptatt av at styret har et ansvar, og det må vi ta alvorlig, sier han.

NEDERST OG UTSATT: Mange er opptatt av å brannsikre sin egen bolig, men hva skjer hvis det oppstår brann i garasjeanlegget under leilighetene? – Her har styret et ansvar, sier styreleder i sameiet Garatun, Jan Carho.

De viktige sekundene

– Er det noe man ikke har nok av ved et branntilløp, så er det tid, sier Tommy Brandshaug. Han er konsulent hos Låssenteret Trygge Rom, og vet at jo raskere brannvesenet kommer på banen, jo fortere vil de kunne ta kontroll over flammene. Derfor samarbeider de med ABBR, med direkte tilkobling til vaktsentralen. Det betyr at brannsikringssystemet er aktivt 24 timer i døgnet. Med andre ord, hvis det oppstår en brann i garasjen mens beboerne ligger og sover, sørger alarmsystemet for at brannvesenet rykker ut – uten at noen ringer 110. I tillegg sørger Låssenteret Trygge Rom sine systemer for at brannvesenet alltid har tilgang til garasjen, uten å være avhengig av at en beboer må åpne opp.

SYNKRON ALARM: Hvis ­brann­alarmen går i garasjeanlegget i ­sameiet Garatun i Slemmestad, vil brannvesenet motta et simultant ­varsel. Det betyr at de rykker ut uten at noen ringer 110.

Styreleder Jan Carho (t.v) og Christoffer Viig, avdelingsleder i Låssenteret Trygge Rom.

Oversett brannfelle

Nyttårsaften 2017 oppsto det brann i et parkert kjøretøy i parkeringsanlegget «King’s Dock» i Liverpool, England. Brannen spredte seg til 1200 biler fordelt på syv etasjer. Denne hendelsen står fortsatt som en tragisk påminnelse om at brannsikring av garasjeanlegg er viktigere enn vi kanskje tror.

– Nå som garasjer utrustes med elbil-ladere er det dessuten stadig viktigere å sikre denne delen av et sameie, sier Brandshaug.

 

Trygt og enkelt

I sameiet Garatun i Slemmestad der Jan Carho er styreleder, er det foreløpig ikke lagt til rette for lading av elbil. Mange av beboerne er eldre, og kjører fortsatt fossile biler. Bilene som står parkert har gjerne stått der lenge, og det er store verdier som vil gå tapt ved en brann. For ikke å snakke om beboernes sikkerhet. Styrelederen er opptatt av at beboerne må varsles tidligst mulig ved et branntilløp.

– Med det nye alarmsystemet er det installert varslere i hver etasje. Det betyr at hvis det er brannutvikling i garasjen, så hører alle beboerne det umiddelbart, sier han.

Brannsikring i garasjeanlegg varsler i tilfelle brann

I sameiet Garatun i Slemmestad der Jan Carho er styreleder, er de opptatt av beboernes sikkerhet.

God brannsikring = rimeligere forsikring

Med gode brannsikringssystemer blir søvnen litt dypere. Man håper så klart at man aldri vil våkne av alarmen, men den dagen uhellet er ute, er det godt å vite at brannvesenet er på plass før du har rukket å ta på deg skoene. Styreleder Carho ser også en annen fordel.

– Forsikringsselskapene er opptatt av forebyggende tiltak, så jeg føler meg sikker på at vi blir begunstiget med en hyggeligere polisepris når vi har et så effektivt alarmsystem på plass, sier han.