Annonsørinnhold

Fra usikkerhet til suksess

Publisert
12. oktober 2021

En ting vi virkelig setter pris på nå da samfunnet er i ferd med å gjenåpne, er muligheten for sosialt lag med god mat og drikke, i hyggelige omgivelser på de lokale spisestedene. Det er ingen selvfølge.

Tekst: Aina Skoland – Foto: Vibeke Glosli

Glorioso restaurant var så godt etablert i Asker sentrum at de i 2019 signerte kontrakt på et lokale til restaurant nummer to, med åpning våren 2020. Når tiden var inne viste det seg imidlertid at timingen var elendig.

– Kontrakten var signert så det var ingen vei tilbake, forklarer Siri Holen som driver Glorioso restaurant sammen med ektemann og kjøkkensjef Giuseppe Lo Monaco.

– Vi utsatte åpningen så lenge som mulig, og åpnet i juni i fjor, så da hadde vi plutselig to restauranter i den allerede håpløse situasjonen.

Glorioso

Det har vært tøffe tider for restaurantbransjen under pandemien, men nå mener Siri Holen at dette skal gå bra.

Usikkerheten var tung å bære

For Holen innrømmer gladelig at det har vært knalltøffe tider. – Først måtte vi stenge, så åpne, så stenge, og åpne igjen, i tillegg til alle de skiftende restriksjonene og reglene vi har hatt å forholde oss til.

Det har vært en enorm belastning å hele tiden jobbe med denne usikkerheten over oss. Hvor lenge kan vi holde åpent denne gangen? Må vi stenge igjen? Vil vi ha inntekt neste måned? Hva med våre utenlandske ansatte som ikke har rett til noen form for støtte?

Det eneste vi har visst med sikkerhet er at våre faste kostnader har løpt hele tiden. Vi har hele tiden gått med høye skuldre. Kundene skulle ha en trygg opplevelse i de periodene vi kunne ha åpne dører, men vi har jo hatt ansvar for våre ansatte også. Det har vært vondt å permittere ansatte uten å vite om de har kunnet komme tilbake.

Les mer om restauranten

 

Guiseppe Lo Monaco, bedre kjent lokalt som Pino, trives med å traktere gjestene sine med god mat og drikke.

Fikk hjelp

Holen og Lo Monaco skjønte at de trengte hjelp. – Vi søkte om støtte fra Asker kommune gjennom Askerpakke 2, forteller Holen om den tunge tiden. – Heldigvis fikk vi tilskudd gjennom den ordningen. Det gjorde at vi kunne senke skuldrene noe og fokusere på å ta vare på våre kunder og ansatte.

For å være helt ærlig vet jeg ikke helt hvordan det ville ha gått om vi ikke hadde fått finansiell hjelp da det sto på som verst. Det sto mange arbeidsplasser på spill.

Glorioso

Mange å takke

I dag har Glorioso kommet ut på den andre siden av krisen, med to restauranter, en i hver ende av Asker sentrum. Holen er klar på at det er flere å takke enn bare Asker kommune.

– Vi har merket at vi har hatt lokalbefolkningen i ryggen. De har vært veldig flinke til å bruke oss og gi oss støtte når det har vært muligheter for det. Og i sommer har til og med værgudene vært på vår side, ler Holen.

– Tenk at vi gikk inn i pandemien med en restaurant, og kom ut igjen med to. Nå sysselsetter vi flere enn noensinne, og gleder oss til å ta imot gjester til små og store måltider og feiringer i tiden framover, smiler hun.

 


I Asker kommune er det registrert rundt 3 200 bedrifter som til sammen bidrar til mer enn 20 milliarder kroner i verdiskapning. Pandemien har rammet ulikt i ulike bransjer, og for mange har finansiell støtte vært essensielt med tanke på overlevelse.

Gjennom Askerpakke 1, 2 og 3, samt statlige ventilordninger, har Asker kommune etter søknad delt ut til sammen 55 millioner kroner i koronastøtte til lokalt næringsliv. Over 300 bedrifter, i all hovedsak små og mellomstore, har fått, eller vil få, finansiell hjelp. Beløpene har variert fra 25 000 kroner til 2 millioner kroner, og har vært kanalisert gjennom ordninger som husleiestøtte, omstillingsfond, innovasjonsfond og erstatninger for tap av inntekter og skade.

I tillegg til finansiell støtte har Asker kommune bidratt med annonsekampanjer for å fremme lokal handel, og ulike bedriftsrådgivningstjenester.