Annonsørinnhold

Fremtidens tømrere

Publisert
18. mai 2021

Bygg og anlegg-linjen på Nesbru opplever økt interesse fra ungdommen, også fra jentene. Likevel forventes det fortsatt mangel på gode tømrere i fremtiden.

– Vi har opplevd økt søkermasse på bygg og anlegg de siste årene, forklarer Rune Kval som er avdelingsleder håndverksfag på Nesbru videregående skole. – Det ser vi også nå, når vi fra høsten for første gang får en ren tømrerlinje på Vg2.

Der har vi faktisk flere søkere enn vi har plasser, og vi drømmer om mer plass og større verksted sånn at vi kan få tatt inn i en klasse til.

På Bygg og anlegg på Nesbru videregående skole får Eirik Løkensgard (16) lære om blant annet tømrerfaget.

På Bygg og anlegg på Nesbru videregående skole får Eirik Løkensgard (16) lære om blant annet tømrerfaget. Her med avdelingsleder håndverksfag ved skolen, Rune Kval.

Trenger flere

Til tross for denne økningen, skulle Kval gjerne sett at denne utviklingen kunne gått enda fortere. – Det er mye som tyder på at kompetansegapet vil forbli stort framover.

En av grunnene til det er at bygg og anlegg er en bransje som har vært preget av mye innleie av utenlandsk arbeidskraft. Vi har for eksempel sett det siste året at det har gjort bransjen sårbar.

Det er ingen hemmelighet at bygg og anlegg er en linje og fagretning med overvekt av gutter på studiet. Men også der ser Kval en endring.

– Vi har stadig større interesse også fra jentene, og i år har vi satt rekord med seks jenter på bygg og anlegg. Skjønt det skulle bare mangle. Det er ingen grunn til at jenter skulle bli dårligere tømrere enn gutta, og vi har veldig gode tilbakemeldinger fra næringslivet på de jentene vi har på linjene våre, understreker han.

Nevenyttig kar

Som sagt blir det altså fra høsten av for første gang en egen tømrerlinje på andre året på bygg og anlegg-linjen til Nesbru videregående skole.

En av dem som har søkt seg dit, og som gleder seg til å ta fatt, er Eirik Løkensgard på 16 år fra Billingstad. Han ligger godt an i løypa, og har allerede fått mye praksis. – Det er ingen i familien min som har jobbet som tømrer, men både pappa og bestefar er veldig nevenyttige.

Jeg har hjulpet pappa mye med snekring, og han og bestefar var med og bygget hytta vår. Derfor falt det naturlig for meg å søke på bygg og anlegg. Selv om jeg visste fra start at jeg skulle gå i tømrerretningen, har det vært veldig interessant å få prøve seg på mange andre teknikker nå på førsteåret.

Et yrke som passer

Etter ett år på yrkesfag er Løkensgard fortsatt fornøyd med valget sitt. – Jeg liker å være mye ute og bevege meg i all slags vær. Og så setter jeg pris på varierte dager, og jeg trives veldig godt med å jobbe med tre.

I tillegg får jeg brukt hodet mye i løpet av dagen. Hoderegning, vinkler, man må hele tiden tenke og følge med i dette faget. Og så håper jeg det skal bli en sikker jobb i framtiden. Akkurat der er definitivt statistikken på Løkensgard sin side.

Eirik Løkensgard (16) er snart ferdig med førsteåret på Bygg og anlegg på Nesbru videregående skole, men han har allerede snekret mye. Avdelingsleder håndverksfag ved skolen, Rune Kval, vil gjerne ha flere som ham.

Praksisnært

Det er ikke i tvil om at det mye å lære på en slik linje, men allerede på første året er det mye praksis. – Nå holder vi på med å bygge en bod som skal leveres til en privat kunde. Når den er ferdig drar vi ut for å montere den, så det blir jo veldig realistisk.

Med sommerferie rett rundt svingen har Løkensgard klare planer for fremtiden. Fra høsten begynner han på andreåret med tømrer som fag. Så går veien om læretid for å få fagbrev, og siden ville han gå videre for å ta mesterbrev og bli tømrer.

Men først skal han bygge anneks på sommerhytta sammen med pappa. Og drømmen? – Jeg drømmer om å kjøpe tomt og bygge mitt eget hus. Det hadde vært fint, avslutter han.