Annonsørinnhold

Hattemakeren

Publisert
18. august 2017

– Jeg tror denne passer meg? Mona Strand nikker bekreftende til Tanja i speilet før hun trekker frem en stor, rund eske. Denne hatten skal fra Hattemakeren på Bolteløkka til Norsk Derby på Øvrevoll.

– Når du tar på deg en hatt, er mitt ønske at du skal føle deg som den du er – eller kanskje den du vil være. Det er magisk hva en hatt kan gjøre med deg, man retter seg opp i ryggen og bærer hatten med stolthet. Du skal være komfortabel med oppmerksomheten du får. Hatten skal reflektere hvem du er, sier Mona Strand (52), hattemaker og lidenskapelig opptatt av det du skal ha på toppen.

Mona har eid og drevet hattebutikk i et lite lokale på Bolteløkka i 24 år. Hit kommer de som skal ha hatt, til større og mindre arrangementer.

I butikken til Mona Strand

«HATTEMONA»: Monas lille ekslusive og helt spesielle butikk finner du på Bolteløkka i Oslo. Her har Mona jobbet i over 20 år.

– Det var ved en ren tilfeldighet at jeg ble hattemaker. Jeg er egentlig utdannet frisør, men fordi jeg ikke tåler kjemikalier ble det etter hvert vanskelig å fortsette med det. Jeg måtte omskolere meg og begynte på Kunst og Håndverkskolen, med klesformgiving. Men jeg vendte stadig tilbake til toppen, til hodet, og utrykker meg best derfra. Resten er vel historie, sier Mona.

Kingsland Norsk Derby arrangeres på Øvrevoll Galoppbane søndag 27. august kl. 12.30

Som hovedregel skal en typisk derbyhatt til dame alltid ha pynt på høyre side, mens herrene skal bære pynten på venstre side. Hatten skal komplementere kjolen og vesken, en enkel kjole ”tåler” en morsom hatt.

– Når en kunde kommer inn i butikken, spør jeg aller først om hva hatten skal brukes til, om anledningen. De mest vanlige arrangementene er derby, bryllup og begravelser. Jeg tar alltid utgangspunkt i hva kunden skal ha på seg, og hvem kunden er. Kler du bredbremmet hatt, eller bare en liten berett?, spør Mona.

Av sin læremester, May Aubert, lærte Mona et mantra hun har fulgt siden: Ikke vær redd for å klippe i fine stoffer.

 

Tanya med sin nye Derbyhatt

NY HATT: Tanja Ravn-Myhre går med hatt så ofte hun kan.

 

Vis meg hatten din, og jeg skal fortelle deg hvem du er

– Man bruker liksom ikke hatt i Norge. Hvis du har på deg en hatt, stikker du deg litt frem, og det er det ikke alle som liker å gjøre. Personlig synes jeg det er kjempegøy å gå med hatt og gjør det så ofte jeg kan, gjerne flere ganger i året. Kingsland Norsk Derby er et av årets høydepunkt, jeg har ny hatt hvert år, forteller Tanja Ravn-Myhre.

I år skal Tanja ha på seg en svart kjole når hun skal på Derby, og hatten er akkurat nå i støpeskjeen til Mona. Tanjas hatt er i de beste hender, Mona har laget hatter til henne i en årrekke.

– Tanja har sendt meg noen bilder i forkant, så jeg har noen ideer, sier Mona.

På Derby er du ikke alene om å gå med hatt, faktisk er det den ene dagen du bør gå med hatt, uten at det er noe krav om det.

– Hatten må kle meg, den må passe. Hvis du liker å gå med hatt blir den bra bare fordi du bærer den med stolthet og retter deg litt ekstra opp. Jeg føler meg alltid veldig fin når jeg går på den årlige hatteparaden, sier Tanja og kikker i speilet mens Mona plasserer den nye hatten på hodet hennes.

Hatten til Tanya på vei fra Bolteløkka til Øvrevoll

PÅ VEI TIL ØVREVOLL: Hatten pakkes forsiktig ned. Neste stopp er Kingsland Norsk Derby på Øvrevoll.

– Vi har snakket om det, Mona og jeg, og i år har jeg bestemt meg for en bredbremmet hatt med rosa detaljer. Jeg tror det passer meg? Mona nikker bekreftende, og trekker frem en eske med hatten som skal fra Hattemakeren på Bolteløkka til Norsk Derby på Øvrevoll.

 

Hatteparaden

For mange er den store hatteparaden dagens høydepunkt. Festkledde deltakere i all sin stas blir nøye vurdert, og de flotteste premiert.

For å delta i årets hatteparade behøver du naturligvis en hatt. Du vil så bli tatt bilde av med hatten på og vurdert av en jury. Litt senere er det catwalk der du med hatt kan vise den frem. Hatteparaden blir ledet av Alex Rosén.

 

Norsk Derby

Norsk Derby er det mest berømte løpet på Derbydagen. Her løper bare treåringer og for eiere, trenere og jockeyer er det stor prestisje å vinne nettopp dette løpet. Det betyr at man bare kan vinne løpet en eneste gang, og innsatsen er høy – det er også nederlaget.

Derbydagen på Øvrevoll Galopp er også en dag for hele familien. For barna er det et rikt utvalg av muligheter med tivoli, hoppeslott og gratis ponniridning som noen av aktivitetene.

SE HELE PROGRAMMET HER

 

TIPS: Slik lager du din egen Derby hatt

Lag din egen hatt - Norsk Derby

Til en derbyhatt trenger du hatt eller hodeplagg, pynt som bånd, fjær, blomster, leker – hva du har for hånden. En utgangspunkt i en hatt fra Glitter er glitrende.

  1. Kjøp en hatt eller hodeplagg som matcher fargene i antrekket du har tenkt til å bruke.
  2. Klipp av bremmen på hatten, og plasser toppen på hodet.
  3. Snu bremmen, og vipp den slik du liker den.
  4. Pynt med stoffer, bånd, små artige gjenstander – det du måtte ønske. Til en liten jente kan det være morsomt å pynte med små leker. Husk at pynten tradisjonelt sett skal bæres på høyre side.

Tips: Klipp opp stoffer på skrå, på den måten får du mer elsatitet i stoffet.

Øvrevoll Galopp, Vollsveien 132, 1358 Jar, Tlf.: 22 95 62 18