Annonsørinnhold

Historie og bading i Sætre

Publisert
3. juli 2020

Sætre har gått fra å være jordbruksområde, til industriområde, til å bli et trivelig sentrum i idylliske omgivelser. Har du ikke vært her før, bør du absolutt ta turen.

Tekst: Aina Skoland – Foto: Vibeke Glosli

Asker kommune har, i samarbeid med Asker Næringsforening og Visit Asker og Bærum, utarbeidet en kampanje med til sammen åtte saker for å gi deg gode tips til kortreiste sommeropplevelser i år. Disse sakene vil du framover kunne se digitalt på Budstikka og Røyken og Hurum avis, i tillegg til i ulike sosiale medier.

Sætre har et koselig sentrum med butikker, spisesteder og kafeer ned mot havna. Blant annet finner du her historiske Sætre Gård med kafé og galleri, i tillegg til tidvis andre arrangementer, i det gamle hovedhuset fra 1700-tallet. Sentrumsområdet er med andre ord et veldig hyggelig sted å tilbringe en sommerdag i seg selv, men Sætre har langt mer å by på enn som så!

 

Sætre sentrum har litt av alt, i en koselig innpakning.

Populært både før og nå

For eksempel finnes det et vakkert og historisk interessant turterreng, der du kan gå fra

enten Sætre sentrum, eller fra Kongsdelene kirke, til de idylliske områdene rundt Sandspollen.

I dag er dette et yndet sted både for gående og for båtfolket. Fjorden her har imidlertid også tidligere vært mye brukt. I hine og hårde dager kjempet fiskerne om de beste makrellfiskeplassene nettopp her.

Den strategiske plasseringen ved sundet over til Drøbak, og Festningen på Oscarsborg, gjorde dessuten stedet til en populær fergekai. En av de som fraktet folk og fe i robåt over sundet på slutten av attenhundretallet, var Jacobine, en lokal åttebarnsmor. Hun må ha hatt en enorm styrke, og rodde båten sin til Drøbak og øyene rundt i all slags vær. Hennes ettermæle har blant annet resultert i at denne ruten har fått navnet Jacobineruten, så nå kan du gå i hennes fotspor i en fin og variert rundtur om Sandspollen, dels på skogsbilvei, dels på sti i skogen.

Turen passer for de fleste, men egner seg ikke for barnevogn.

 

Sandspollen er et populært område for båtfolk og badegjester.

Båt og bading

I løpet av turen vil du på sommeren se mange båter som har ankret opp i bukten omkring Sandspollen. Det er ikke uten grunn. Det finnes mange fine badeplasser og hyggelige viker i dette området, og flere steder på runden er det satt opp utetoaletter.

Hvis du foretrekker mer urbane tilstander når du skal kjøle deg ned, finner du også strand i Sætre sentrum.

Vakre omgivelser

Etter å ha gjort unna både shopping, bading og tur, er det kanskje på tide å slappe av litt? Det kan du for eksempel gjøre på Grønsand gård. Her kan du sette deg ned på kafeen, eller kanskje ta en runde med DiscGolf? Rett ved siden av finner du også Eplegården der du i eplesesongen kan kjøpe ferskpresset eplejuice og spise i kafeen.

Hvis du virkelig ikke klarer å rive deg løs fra skjønnheten i området, kan du sjekke om et av husene på Wærpen gård er ledig for overnatting.

God sommertur!

Kart: Godt Sagt