Annonsørinnhold

KG åpnet Saras øyne for verden

Publisert
20. desember 2019

Da Sara Gulbjørnrud Huseby skulle søke på videregående skole, tok hun et bevisst valg. Hun ønsket seg til et godt skolemiljø med dyktige lærere og engasjerte medelever. Valget falt på KG.

I dag studerer Sara (22) medisin i Aarhus og er aktiv i Det europeiske ungdomsparlamentet, EYP. Hun mener årene på KG åpnet blikket hennes for verden, og la viktige føringer for valgene hun tok etter videregående. – Jeg tror at man blir mer klar over hvem man er som person på videregående, og man finner gjerne sin nisje, sin retning. Derfor er skolevalget man gjør etter ungdomsskolen viktigere enn man kanskje tror, sier hun.

KG har åpen dag 30. januar kl. 16-20. Velkommen!

VALGT SOM REPRESENTANTER: Sara (til venstre), Johan og Liv deltok på nasjonalsesjonen for Det europeiske ungdomsparlamentet (EYP) i Bergen. Der kvalifiserte de seg til å representere Norge internasjonalt.

Verdifullt nettverk

Sara visste allerede da hun begynte på KG at hun ønsket å bli lege. Derfor tok hun programområdet realfag, men underveis fikk hun også øynene opp for verdien av andre fag. – Jeg lærte å se sammenhenger, å forstå hvordan historiske hendelser preger det vi gjør i dag.

Jeg kjente på et voksende engasjement i 2. klasse, takket være fag som historie, religion og etikk. Da kontaktlæreren vår introduserte oss for mulighetene i Det europeiske ungdomsparlamentet kjente jeg at dette var noe for meg, forteller hun. I 2015 deltok hun på sin første samling i Nord-Irland.

I dag, knappe fem år senere, har hun deltatt på over førti samlinger, og har knyttet kontakter med ungdom fra hele Europa. I april 2020 skal hun lede Irlands nasjonalsesjon.

Les mer om åpen dag her

MORSOMT OG LÆRERIKT: Sara Gulbjørnrud Huseby setter pris på innsikten Det europeiske ungdomsparlamentet gir henne. Her er hun i Latvia i 2018 med Endre Haugland, som også er norsk medlem i EYP.

Unik arena

– Gjennom arbeidet med EYP har jeg opparbeidet meg forståelse for hvordan Europa fungerer bak avisoverskriftene. Jeg møter mennesker med alle typer bakgrunn og holdninger, og på samlingene er det politiske debatter der vi diskuterer aktuelle temaer, som f.eks hvordan Brexit påvirker europeisk samarbeid, energispørsmålet i europeisk perspektiv og flyktningkrisen i Middelhavet, forklarer hun.

En slik arena, der ungdom fra 35 land møtes for finne løsninger på politiske floker og morgendagens utfordringer gjennom demokratiske prosesser, er en unik mulighet Sara ikke hadde vært klar over hadde det ikke vært for KG. Hun er fremdeles aktiv i EYP, til tross for at medisinstudiene i Aarhus krever sitt.

EUROPEAN VILLAGE: Under den internasjonale sesjonen hadde hvert land med seg mat som er typisk for sitt hjemlandet. Sara delte blant annet ut røkelaks og tran.

VIKTIG ERFARING: Gjennom årene på KG fikk Sara øynene opp for Det europeiske ungdomsparlamentet. I 2018 var hun visepresident for nasjonalkonferansen i Latvia.

ENGASJERT: Sara visste at hun ville bli lege før hun begynte på KG, men hun visste ikke at hun skulle engasjere seg i ungdomspolitikk. Nå reiser hun Europa rundt på samlinger ved siden av studiene, og her er hun i Kiev.

En times reisevei – det er det verdt

Men hvorfor velger en 16-åring fra Kolbotn en videregående skole som innebærer en times reisevei hver vei?

– Jeg var motivert til å gjøre mitt beste på videregående, og ønsket meg et klima der jeg følte meg hjemme med ambisjonene mine, forklarer hun.

En annen grunn til at valget falt på KG var fordi hun ønsket lærere med engasjement, og ikke minst, rettferdige karakterer.

– Det var viktig for meg å vite at karakterene man fikk i løpet av året ville gjenspeiles i eksamenskarakterene som skal rettes av eksterne sensorer. Jeg hadde hørt av storesøsteren til en jeg kjente at på KG er karakterene rettferdige og står i stil til arbeidet man selv legger inn. Det motiverte meg, sier hun.

Les mer om fagtilbudene her

Flytende fransk

Etter videregående, og før medisinstudiene, ønsket Sara å lære seg ordentlig fransk. Som tenkt, så gjort. Da hun var 19 år, flyttet hun på hybel i Paris for å ta et franskkurs innenfor diplomati.

– Alle dørene føltes åpne etter KG. Plutselig føltes det helt ok og trygt å dra til et annet land. Jeg bodde på 8 kvadratmeter med skråtak i den franske hovedstaden, og hadde det veldig gøy. Kurset var ikke helt det jeg hadde forventet meg akademisk, det var internasjonal business og ikke diplomati, men jeg lærte meg i hvert fall flytende fransk, ler hun.

FELLESSKAP: På KG fikk Sara muligheten til å engasjere seg i fag som hun i utgangspunktet ikke trodde hun brant for. Her sitter hun som nummer to nederst fra høyre, på sommersamlingen for EYP Norge i 2016.

Det viktige valget

Når Sara ser tilbake på årene på KG, ser hun at hun sitter igjen med mer enn et vitnemål. Hun forteller at muligheten til å prøve seg på ting hun syntes var interessante har åpnet uante dører for henne.

Vennskapene fra videregående har hun også tatt med seg videre i voksenlivet. – Man havner ikke på KG ved en tilfeldighet. Det er et aktivt valg, og jeg fikk raskt gode venner som jeg fortsatt har kontakt med, sier hun. Selv valgte hun ikke KG på grunn av de kristne verdiene skolen representerer, men grunnverdiene om inkludering og godhet er noe hun har valgt å ta med seg videre.

Hvor veien går videre synes hun det er vanskelig å spekulere i. – Jeg har fire år igjen av medisinstudiene, og jeg tar fremtiden som den kommer. Verden er åpen, smiler hun.

KG har åpen dag torsdag 30. januar

 

Få et lite innblikk i hva elevene tenker om fremtiden.
bli med inn på skolen: