Annonsørinnhold

Kontaktlinsene som kan bremse nærsynthet hos barn

Publisert
26. november 2018

Nærsynthet rammer mellom 35 – 50% av den norske befolkningen. Forekomsten stiger kraftig i skolealder*. Nå har det kommet en kontaktlinse på markedet som kan bremse utviklingen av nærsynthet.

– Nærsynthet presenterer seg som oftest hos barn fra åtteårsalderen. Tidligere trodde man at korreksjonen burde holdes litt igjen, men det er avlegs praksis som har blitt avkreftet i omfattende studier, forklarer optiker Thomas Schou hos Bekkestua Optikk.

Bekkesetua Optikk, nærsynthet, Cooper Vision

Markus (12) og familien er faste kunder hos optiker Thomas Schou på Bekkestua.

En stor nyhet

Nå er optikeren glad for å kunne tilby nyheten MiSight til foreldre med nærsynte barn.

– For oss som jobber med syn og øyehelse går det mange år mellom hver gang vi ser nyheter som endrer måten vi jobber på. Det som skiller denne linsen fra vanlige linser, er at den faktisk bidrar til å bremse utviklingen av nærsynthet i tillegg til å korrigere synet slik standard linser gjør i dag, sier han.

Som vanlige linser

De nye MiSight-linsene er utviklet på bakgrunn av tre års studier i Canada, England, Portugal og Singapore. Når de nå lanseres i Norge, har Bekkestua Optikk vært raskt ute med nyheten. Det er kundene deres godt fornøyde med, og vi har snakket med Henrik Wilhelm Bøhm-Wang og hans sønn Markus (12) som har brukt linsene i en måned.

– De var litt ubehagelige å bruke de første to dagene, men etter det har de vært helt som de vanlige linsene jeg brukte før. Jeg glemmer at jeg har de på, sier Markus.

Bekkestua Optikk, nærsynthet, Cooper Vision

Henrik Wilhelm Bøhm-Wang og hans sønn Markus (12) er glade for de nye linsene som kan forhindre at Markus blir like nærsynt som pappaen sin.

Nærsynthet er arvelig

Pappa Henrik har selv vært nærsynt siden av han var tretten år, og Markus sin mamma er også nærsynt. De har begge vært klar over at nærsynthet er noe som går i arv, og har derfor fulgt nøye med på sønnens syn. Da han var ti år fikk han sine første briller, og etter seks måneder begynte han med linser. Det fungerer bedre for en aktiv gutt som elsker å spille fotball.

Siden øynene fortsetter å vokse, forverres nærsynthet hos barna etter hvert som de blir eldre.

Nå håndterer Markus linsebruken selv, og i og med at MiSight-linsene er myke engangslinser, trenger han ikke å styre med omfattende renserutiner.

Markus setter på seg kontaktlinsen

Markus håndterer linsene uten problemer, og i og med at MiSight-linsene er myke engangslinser, trenger han ikke å styre med omfattende renserutiner.

Kun for barn

– Jeg vil gjerne understreke at de nye linsene ikke er en kur mot nærsynthet, sier optikeren. Studiene viser at når linsene brukes av barn i den perioden øyet vokser mest, altså i alderen 8–14 år, bremses øyets vekst i lengden. Ved nærsynthet har øyet blitt for langt, og klarer man å bremse denne utviklingen, vil man ende opp med bedre syn som voksen.

For å gi et eksempel kan vi si at hvis far og mor er minus 6, og barnet er minus 1 når hun eller han starter med MiSight-linser, så kan linsene bremse utviklingen slik at barnet blir minus 3 i voksen alder.

 

Hvorfor er dette så viktig?

Hvis nærsyntheten overskrider minus 5, så vil man som voksen være mer utsatt for

grønn stær og netthinneavløsning. Netthinneavløsning kan i verste fall føre til blindhet dersom det ikke behandles i tide.

Å forhindre denne graden av nærsynthet er derfor en enkel måte å minimere risikoen for alvorlige øyelidelser på, forklarer Schou. Finnes det noen ulemper med å bruke MiSight-linsene? – Nei, ingen ulemper. Noen kan oppleve litt ubehag og en sløresirkel de første dagene, men dette justerer seg fort, sier han. Prismessig er det heller ingen stor forskjell mellom vanlige linser og MiSight-linsene.

– De koster litt mer enn vanlige linser, men til gjengjeld får vi tilleggseffekten at de kan bidra til å bremse Markus sin nærsynthet. Vi må uansett betale for synskorreksjon hos ham, så de ekstra kronene er det vel verdt, sier Henrik.

Thomas Schou, Bekkestua Optikk, Cooper Vision

Optiker Thomas Schou er glad for å kunne tilby denne superlinsen til sine kunder.

Som tannregulering for øynene

Markus fyller snart 13 år. Nå som han har begynt med de nye linsene, skal han gå til kontroll hver tredje måned hos Bekkestua Optikk. Over tid reduseres kontrollene til hver sjette måned. Når optikeren ser at nærsyntheten er under kontroll, skal han slutte med MiSight-linsene. – Akkurat som med tannregulering kommer man til et punkt hvor det som kan korrigeres er ferdigkorrigert, sier Schou.

Nå gleder han seg til å dele den gode nyheten med flere foreldre som er bekymret for barnas syn på sikt.

 

* Tall fra NHI (Norsk Helseinformatikk)

Ja, takk! Jeg ønsker å prøve disse kontaktlinsene

Bekkestua Optikk, Gamle Ringeriksvei 37 1357 Bekkestua, Tlf.: 67 11 34 30