Annonsørinnhold

Mennesket bak boksene

Publisert
10. mars 2022

Da Aparna Kulkarni kom fra India til Norge med en amerikansk mastegrad i svært etterspurt teknisk kompetanse, trodde hun det skulle gå greit å få jobb. Nesten tre år og over 100 søknader senere, var hun glad hun fikk med seg JobbAsker på laget.

– På et tidspunkt fjernet jeg mastergraden min fra CV-en, forteller Aparna som flyttet til Norge da mannen hennes ble sendt hit på jobboppdrag. – Det eneste jeg ønsket var å få jobbe, være en del av samfunnet, ha inntekt, bruke kompetansen min. Kort sagt, være selvstendig, oppsummerer hun. 

Et godt team

Aparna ble med i JobbAsker-programmet fra mai 2021. Der hadde prosjektleder Sudipa Chakraborty rekruttert Chris Hovde som mentor for Aparna. Chris brukte ikke lang tid på å si ja, mangfold i arbeidslivet er et felt som engasjerer ham.

– Aparna hadde god utdannelse, en svært etterspurt kompetanse, fantastisk motivasjon og lærte seg godt norsk på bare ett år. Det burde ha vært en enkel prosess, mener Chris. Han har hatt månedlige møter med Aparna, der de har forberedt intervjuer, jobbet med søknader, bygget nettverk og gjort andre forberedelser. I tillegg har Aparna deltatt på mange workshops som har vært nyttige for å komme videre i arbeidslivet. –

Jeg er veldig takknemlig for teamet jeg hadde i ryggen fra JobbAsker. Det er en nesten umulig oppgave å gjøre alene, reflekterer Aparna.

 

Aparna Kulkarni fra India er veldig glad for at hun hadde sin mentor, Chris Hovde fra Telia, og Sudipa Chakraborty fra JobbAsker på laget da hun skulle søke jobb i Norge.

Aparna Kulkarni fra India er veldig glad for at hun hadde sin mentor, Chris Hovde fra Telia, og Sudipa Chakraborty fra JobbAsker på laget da hun skulle søke jobb i Norge.

Mangfold i teorien, ikke i praksis

Aparna sendte søknad på søknad, var med på mange intervjuer og flere runder, men alltid glapp det, selv om hun tilsynelatende var den best kvalifiserte for jobben.

– Av og til følte jeg at jeg ble invitert til intervju for at de skulle krysse av for at de hadde vurdert kandidater med minoritetsbakgrunn, forteller Aparna, som likevel nektet å gi opp. Chris, som til daglig jobber som leder for det som kalles «global people movement» i Telia, har en formening om hvorfor det var så vanskelig.

– Aparna hadde flere ting mot seg, som tilsynelatende ikke skulle være noe problem i et arbeidsliv som snakker varmt om inkludering og mangfold, men som gang på gang viser seg å være til hinder.

Hun er kvinne i en teknisk bransje, er av en annen etnisitet, har rundet 40 år, og har hull i CV-en etter å ha vært hjemme da sønnen var liten. I tillegg mener Chris at de som intervjuer ofte mangler kunnskap til å vurdere den tekniske fagkompetansen til kandidater med annen utdanning enn den norske. 

Vi må se kompetansen

At dette er et problem, provoserer ham. – Bedriftsledere liker å snakke om alt de gjør for inkludering og mangfold, men statistikken viser at det ikke stikker særlig dypt. Det er overraskende at man ikke klarer å se forbi disse boksene og se kompetansen og personen bak.

Sudipa fra JobbAsker nikker enig. – Det kan nesten virke som om vi ber næringslivet om en tjeneste når vi presenterer kandidatene våre for dem, men det gjør vi ikke. Vi tilbyr dem en mulighet. Det finnes jobber, og det finnes kompetanse. Det er vinn-vinn for alle å ansette de beste hodene. 

Aparna Kulkarni trives godt på Telia med blant annet Chris Hovde som kollega.

Aparna Kulkarni trives godt på Telia med blant annet Chris Hovde som kollega.

Ga ikke opp

For Aparna lønte det seg å ikke gi opp. – Nå er jeg på et syv måneders engasjement som Network engineer trainee hos Telia. Jeg lærer masse, får brukt utdannelsen og kompetansen min, og blir bedre i norsk for hver dag som går.

Hun har en klar drøm for fremtiden. – Jeg håper på fast ansettelse hos Telia, men uansett er det mye enklere å søke jobb videre nå som jeg allerede har en arbeidsplass. Vi ønsker Aparna lykke til videre, og vet at det er mange arbeidsgivere der ute som ville vært veldig heldige ved å få henne med på laget.

 


JobbAsker

Sudipa Chakraborty er prosjektleder for JobbAsker

Sudipa Chakraborty er prosjektleder for JobbAsker.

JobbAsker er et treårig samskapingsprosjekt mellom Asker kommune, NAV Asker, Asker Næringsforening og frivilligheten i Asker kommune, opprettet for å hjelpe høyt utdannede innvandrere inn på det norske arbeidsmarkedet. Prosjektleder er Sudipa Chakraborty.

En viktig del av JobbAsker er mentor- og støtteprogrammet, JobbAsker OPPORTUNITY. Kandidatene får en personlig tildelt mentor, kontinuerlig veiledning og oppfølging, kunnskap og tips til søknader, forberedelser før intervjuer, nettverksbygging gjennom workshops med industriledere/foredragsholdere i forskjellige bransjer, samt motivasjonsbygging. Samarbeidende bedrifter får oppfølging og feedback-deling, mentortilskudd og lønnstilskudd fra NAV om det trengs.

I første runde fikk 11 kandidater plass på programmet. Et år senere er nå ni inne i arbeidsmarkedet, og to har bestemt seg for å ta videreutdanning. Nå vil de gjenta suksessen, og tar inn nye høykompetente kandidater. Samtidig ønsker de flere mentorer og samarbeidspartnere fra næringslivet. Kan du bidra, ta kontakt med post@jobbasker.no eller www.jobbasker.no.