Annonsørinnhold

Opplevelsen Lisa

Publisert
1. januar 2017

Når sesongens beste bær blir syltetøy, byr fabrikkutsalget til Lisa på en tradisjonsrik smaksopplevelse. Lokalt, smått og veldig godt.

På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy.

– Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være.

Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd.

– I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra.

Typisk Lisa. Hiver seg rundt, for å gi deg det beste av norske bær. Det er fordelen og muligheten ved å drive smått med fleksibel maskinpark.

Lisa, Bær

Den lille familiebedriften har laget syltetøy siden 1940, først i et lite industrilokale i Trondheimsveien 139.

– Etterkrigstiden ga begrenset tilgang på det meste, også arbeid. Farfar Erling arbeidet i en bilforretning, men når tyskerne kom forsvant bilene også.

Får jeg så rikelig med dine stikkelsbær til min lyr, er det en delikatesse, en sådan av dimensjoner, Lisa.

Utdrag fra brevet skrevet til Lisa Syltetøy

For å forsørge familien syltet farmor Aslaug, kalt Lisa, det som var å oppdrive av råvarer. Bær av alle slag, men også grønne tomater og gulrøtter, agurk og rødbeter. Produksjonen ble flyttet til Bærum på 60-tallet og har holdt nærmiljøet med 100% nylaget og ferske varer siden.

 

NYRØRT TIL FABRIKKPRIS

I dag er det brødrene Horn-Johannessen som driver Lisa, sammen med syv entusiastiske syltetøykokere i blått og hvitt. En av de du møter i luken, hvis du stikker hodet innom fabrikkutsalget i Ringeriksveien 173. På fabrikken produseres alt av syltetøy og saft, men også bærmasser til dagligbruk, institusjoner, storhusholdning og bakeri- og konditorisektoren. Et besøk i det sjarmerende fabrikkutsalget gir løfter om godt, gammeldags håndverk med moderne krav til konservering, smak og form.

– Nyrørt, frossent syltetøy vil vi se mer av fremover. Vi kaller det frysetøy, det smaker virkelig godt, forteller Lars.

Av populære produkter står trendsetteren rabarbrasyltetøy i spissen. Men også stikkelsbærsyltetøy og rørte tyttebær er alltid populære. Litt ut på høsten, etter jakten, er forskjellige geleer ettertraktet.

Høsten er tradisjonelt høysesong for å høste bær, sylte og å lage syltetøy.

– Favoritten er fortsatt nyrørt jordbærsyltetøy, sier Lars.

For mens noen ting forandrer seg, er andre ting som de alltid har vært. Den barnslige gleden av syltetøy kan de aller fleste huske smaken av.

Produksjonen

OPPLEVELSEN LISA

Men Lisa er mer enn syltetøy. Lisa er tradisjon og en opplevelse av noe autentisk. Noe helt ekte blant konkurrentene i butikkhyllen.

– Vår spesialitet er syltetøy av høy kvalitet produsert i små porsjoner på den gamle måten. Denne, sier Lars, er vårt siste glis.

Han referer til en stor maskin, en mye blankere maskin enn alle de andre i fabrikken.

– Det er den første nye maskinen vi har kjøpt på 30 år.

For selv om næringsmiddelproduksjonen har forandret seg, er hemmeligheten bak god smak fortsatt gammeldags. Bare sånn smaker det som det skal, av tradisjon og av sommer. Kanskje er det nettopp derfor Lisa-opplevelsen beundres av beilere over hele landet. Det finnes de som ikke kan leve uten Lisa. Det er søtt, det.

Lisa Syltetøy AS, Ringeriksveien 173, 1339 Vøyenenga, Tlf.: 67 13 12 22