Annonsørinnhold

Oslofjorden dykkesenter fikk støtte til å rydde søppel

Publisert
12. oktober 2021

Å drive dykkeskole uten å få ta imot elever, er dårlig business. Takket være støtte fra Asker kommune, brukte Oslofjorden dykkesenter den tunge pandemitiden til å gjøre noe positivt, til glede for oss alle.

Tekst: Aina Skoland – Foto: Vibeke Glosli

Oslofjorden dykkesenter driver dykkeskole og selger dykkeutstyr. De var godt innarbeidet etter oppstarten på Fornebu i 2013, men sommeren 2019 tok de med seg luftflasker og dykkemasker og flyttet til Vollen Marina.

– En flytteprosess er selvfølgelig utfordrende i seg selv. Man må bygge seg opp og gjøre seg kjent på nytt. Etter lavsesongen på vinteren var vi derfor virkelig klare til å brette opp ermene og sette i gang med å jobbe oss inn i markedet våren 2020, forteller eier og daglig leder ved senteret, Heidemarie Nordahl.

De hadde fullbookede kurs gjennom hele høysesongen som skulle sparkes i gang i midten av mars. Det er vel ingen overdrivelse å si at det ikke gikk helt etter planen.

– Det var det verst tenkelige tidspunktet for oss å måtte stenge dørene, forklarer Nordahl, som tidvis måtte stenge skolen helt, tidvis kunne gjennomføre teoriundervisning på nett, og tidvis også måtte stenge butikken.

Heidemarie Nordahl og Oslofjorden dykkesenter ble hardt truffet av pandemien. Nå er de glade for å være i gang igjen.

Heidemarie Nordahl og Oslofjorden dykkesenter ble hardt truffet av pandemien. Nå er de glade for å være i gang igjen.

En forsøplet fjord

En fin sommerdag et normalt år, kan det være 20 elever, fire instruktører og et par ansatte i butikken i sving, til lands og til vanns, rundt Oslofjorden dykkesenter i Vollen. Så ble det altså stille.

– Det var vondt for oss som jobbet her, så vi prøvde å holde oss positive, blant annet ved å bidra til å rydde søppel i Oslofjorden. I forbindelse med TV-aksjonen i 2020, der temaet var plast i havet, ryddet vi opp 10 tonn søppel fra vårt område av Oslofjorden, men vi så at det fortsatt var mye igjen.

For de fleste av oss er strandrydding forbundet med å plukke søppel i poser på stranden, og vi er lykkelig uvitende om hvordan det ser ut under vann i Oslofjorden. –

Der finnes alt fra gamle bilbatterier, flatskjermer og byggematerialer, til kaffekopper og fiskeutstyr. Ting som har blitt dumpet eller mistet av badegjester, båtfolk og andre i generasjoner. Der ligger det og forgifter miljøet i havet, og er til skade og fare for blant annet fisk og fugl.

Oslo dykkesenter

Det er helt utrolig hva som finnes av søppel under vann i vår kjære Oslofjord. Heidemarie Nordahl og Oslofjorden dykkesenter har engasjert seg sterkt i dette.

Ryddet søppel med støtte

Da samfunnet igjen stengte ned i november i fjor, og gjengen på dykkesenteret dermed ble sittende uvirksomme, tok de tak.

– Vi søkte om, og fikk midler, fra Asker kommunes omstillingsfond. Det brukte vi til å etterutdanne vår stab av instruktører, i tillegg til at vi fortsatte å rydde søppel. Tanken var opprinnelig å invitere til strandrydding i form av dugnad, men da også dette ble umulig på grunn av restriksjoner, tok de jobben selv.

– Vi fikk fjernet enda flere tonn med søppel, så det er vi glade for, smiler Nordahl.

Jobber hardt videre

Nå er det igjen travle dager og glade dykkerelever på alle nivåer hos Oslofjorden dykkesenter. Men selv om Nordahl er optimistisk med tanke på fremtiden, er hun klar på at faren ikke er over.

– Vi er veldig glade for at vi fikk muligheten til å holde våre ansatte i gang i en periode der vi virkelig trengte det. Nå jobber vi med å ta igjen etterslep på kostnader og aktiviteter, så det er klart at vi er i en sårbar situasjon fortsatt.

Men i det minste kan gjengen på Oslofjorden dykkesenter igjen ta imot elever og skape liv og aktivitet i vannet, og fjorden de viser fram er litt ryddigere enn før, takket være innsatsen de har gjort.

Har du lyst til å lære å dykke?

 


I Asker kommune er det registrert rundt 3 200 bedrifter som til sammen bidrar til mer enn 20 milliarder kroner i verdiskapning. Pandemien har rammet ulikt i ulike bransjer, og for mange har finansiell støtte vært essensielt med tanke på overlevelse.

Gjennom Askerpakke 1, 2 og 3, samt statlige ventilordninger, har Asker kommune etter søknad delt ut til sammen 55 millioner kroner i koronastøtte til lokalt næringsliv. Over 300 bedrifter, i all hovedsak små og mellomstore, har fått, eller vil få, finansiell hjelp. Beløpene har variert fra 25 000 kroner til 2 millioner kroner, og har vært kanalisert gjennom ordninger som husleiestøtte, omstillingsfond, innovasjonsfond og erstatninger for tap av inntekter og skade.

I tillegg til finansiell støtte har Asker kommune bidratt med annonsekampanjer for å fremme lokal handel, og ulike bedriftsrådgivningstjenester.