Skituren går til Vestergyllen

Publisert
14. mars 2018

Hvor går skituren til helgen? Vi følger skisporene til turglade askerbøringer og bæringer.

Vestmarka er den sydlige fortsettelsen av Krokskogen sør for E16 og Sollihøgda.

Vestmarka ligger i kommunene Bærum, Asker og Lier og avgrenses av E16 i nordøst, bebyggelsen i Bærum og Asker i øst, mot sør av E18, Lierskogen, Tranby og Asker sentrum og mot vest av Holsfjorden og Lierdalen.

Høyeste punkt er Kraftkollen 481 moh.

Vestmarka regnes både som en del av Oslo- og Bærumsmarka, som ligger i øst.

Vi følger skisporene til turglade askerbøringer og bæringer. Med fritt terreng, maskinpreparerte spor og mulighet for servering på tre steder passer ukens tur perfekt for hele familien, med og uten pulk.

 

VESTERGYLLEN

Denne turen passer for: Hele familien
Lengde: 23.7 km
Gradering: Medium
Område: Vestmarka
Utfart: Franskleiv

Blir det fint vær på turen? Sjekk været her. 

VESTERGYLLEN

 

TRE SERVERINGSTEDER i vestmarka

Du har ikke opplevd Vestmarka før du har tatt turen over Vestergyllen.

Vestergyllen ligger langt vest i Vestmarka, bare en kilometer i luftlinje fra Holsfjordens sørende. Det er flott utsikt fra dette høydedraget på over 400 moh., til Lierdalen, Holsfjorden/Tyrifjorden og Vikerfjell.

Det et et flott område du vil ferdes i på denne turen, som også går innom tre serveringssteder. Hele turen går i maskinpreparerte spor og en del av den inngår også i det populære turrennet med samme navn.

Starten går fra Franskleiv, parkeringsplassen ved Vestmarksetra, og du får raskt varmen oppover Grønlandsveien.

Det er stigning til Stovivollen og helt opp til Langåsen (4 km), men her, idet du fortsetter rett frem på veien, flater terrenget ut.

En kilometer senere er du fremme ved serveringsstedet Grønland, og hvis du er sliten etter bakkene, er det ideelt med en pause her.

Alltid oppdaterte løypeforhold finner du her.

UTFOR: Utforkjøringene fra Vestergyllen og ned mot Store Sandungen eller Asdøltjern er kuperte og morsomme. FOTO: EYVIND WANG

 

TURENS NORDLIGSTE PUNKT

Fra Grønland fortsetter du nordvestover gjennom skogen til Mikkelsbonn. Det er en morsom utforkjøring midtveis på denne strekningen, som ellers er ganske flat.

Hvis du ikke la inn en pause på Grønland, kan det være aktuelt å gjøre det på Mikkelsbonn, der det også er servering. Dette er for øvrig turens nordligste punkt.

Derfor bør du velge felleski

Herfra setter du kursen sørvestover, og du kan gli over flotte myrpartier i retning mot løypekrysset sørøst for Damvann.

På klarværsdager kommer solstrålene frem til løypa, selv når dagene er korte.

Turen fortsetter i godt preparert løype (skogsbilvei) til Øyevann. Her skal du til høyre, ut på vannet og inn i terrenget.

Hvordan ser forholdene i marka ut?

PÅ VEI MOT VESTERGYLLEN: Man angrer aldri på en tur rundt Vestergyllen. FOTO: EYVIND WANG

 

Unike utsiktspunkt

Frem til nå har du holdt deg i Bærum, men nå er det Lier som venter, idet du er halvveis på turen.

Det er svak stigning opp til platået ved Vestergyllen, og spesielt etter at du er oppe ved Engersetra, kan du nyte et nydelig terreng, der trærne ofte er rimete på grunn av fuktigheten fra Holsfjorden. Det er et par fine utsiktspunkter her oppe.

Etter hvert får du en fin nedkjøring til Store Sandungen, og rett før du kommer frem til vannet har du krysset grensen mellom Lier og Asker.

Herfra er det lett terreng de siste fem-seks kilometerne østover til Vestmarksetra, der du startet turen. Tre kilometer før du kommer dit, krysser du grensen mellom Asker og Bærum.

Hvis du skulle ha behov for litt påfyll av vått og tørt mot slutten, kan en rast på Furuholmen anbefales.

Du kommer til dette serveringsstedet snaue to kilometer før Vestmarksetra.

God tur!

Tips til neste tur?

UTSIKTSPUNKT: Utsikt fra Vestergyllen. FOTO: ERIK UNNEBERG


Denne saken ble først publisert på skiforeningen.no