Annonsørinnhold

Slik skinner du litt ekstra på vårens festdager

Publisert
12. april 2019

Er du klar for å svinge på stakken i konfirmasjoner og bryllup og på selveste nasjonaldagen? Gamle tradisjoner skal bringes videre, og skinnende søljer, belter, veskelåser og mansjettknapper skal kaste en ekstra glans over vårens festdager. Når sjekket du bunadssølvet ditt sist?

En bunad er mer enn et festantrekk. Den er nesten som en bil som krever en liten service i ny og ne. Da holder det ikke å hente frem bunaden dagen før dagen, og håpe at sølvet skinner og at stakken sitter som den skal. Hvis du vil unngå stress i mai, så er det på tide å begynne forberedelsene nå.

 

 

Dropp pirkearbeidet

–Mange vet at vi selger søljer, men ikke at vi også tilbyr puss av bunadssølvet, sier Lena Raaum, butikkleder hos Bjørklund på Sandvika Storsenter. I butikken har hun en sølvtrommel der små og store stålkuler sliper sølvet blankt igjen, uansett hvilken forfatning det var i da du fant det i smykkeskrinet.

Lurer du på hvilket bunadsølv som passer til din bunad?

 

Trommelrensen gir helt fantastiske resultater. Prosessen tar cirka fire timer, og etterpå skylles og lufttørkes sølvet. –Det er alltid like gøy å se hvor overrasket kundene blir når de henter bunadssølvet sitt dagen etter. Det ser flunkende nytt ut, og effekten varer i opp til fem år. Prisen er 950 kroner for et helt bunadssett, og mange ser på dette som en enkel og rimelig måte å slippe pirkearbeidet selv, sier Raaum.

 

Bjørklund – en bunadsdestinasjon

I tillegg til å sørge for at bunadssølvet til Bærumsbeboerne skinner som det skal, tilbyr Lena sin ekspertise. Visste du for eksempel at du aldri bør oppbevare bunadssølvet på badet? –Det er en vanlig feil mange gjør. Det beste stedet for bunadssølvet er faktisk på soverommet. Der er det kjølig og tørt, i motsetning til på et bad der det gjerne er varmt og fuktig, sier butikklederen som selv er svak for bunadstradisjonene. Hun broderte sin egen Lundebybunad da hun var 21 år gammel. I dag, tjueseks år senere, bærer hun fortsatt samme bunad med stolthet.

 

 

Bunadsbeltet – en ære å bære

–Bunaden er mer enn et plagg. Det er nasjonalhistorie, og jeg synes det er viktig at vi

bærer disse tradisjonene videre. Mange er for eksempel ikke klar over at det kun var gifte kvinner som fikk bære sølvbelte i gamle dager. Nå har vi gått bort fra denne praksisen, men kunnskapen trenger ikke gå i glemmeboka, sier hun. Er du en av de heldige som har et sølvbelte til bunaden din, så monterer Bjørklund både bunadsbelter og beltestøler, og skulle beltet ha blitt litt, kremt, trangt siden i fjor, så kan du få hjelp til å ettermontere flere beltestøler.

 

Har du orden i sølvet?

Du har kanskje arvet en sølje? Fått mansjettknapper i gave? Og kjøpt veskelåsen selv? Men hva med ring, belte, hårspenne, capespenne, ørepynt og skospenner? En komplett bunad er metalltung, og mennene skal for en gangs skyld også få smykke seg. Bunadskniver, lommeur, mansjettknapper og halsnål må til for å løfte herrebunaden. –Vi har ofte gode kampanjetilbud på bunadssølv på denne tiden av året, så her er det gode muligheter for å spare noen kroner, sier butikklederen. Avslutningsvis må vi spørre hvilken bunad hun synes har det fineste sølvet? –Da må jeg velge Nordlandsbunaden. Begge døtrene mine har den, og jeg synes at sølvet mot det grønne stoffet ser utrolig lekkert ut!

 

4 tips for å behandle bunadssølvet riktig

  • Bruk syrefrie poser til å oppbevare sølvet.
  • Oppbevar sølvet i eget smykkeskrin på soverommet der det er mørkt, tørt og kjølig. Ikke på badet.
  • Bruk et pussebrett når du pusser bunadsknappene. Da unngår du å få pussemidler på stoffet.
  • Vask over sølvet etter festen. Da får du vekk rester av svette og parfyme som kan misfarge metallet.