Annonsørinnhold

Springbrettet videre: Asker Kunstfagskole

Publisert
4. januar 2021

Noen ganger vet man nøyaktig hva man vil etter videregående. Andre ganger kan man famle. Å velge en kreativ utdannelse krever mot til å følge magefølelsen, noe disse tre studentene har gjort.

– Det var kunstlæreren min på videregående som anbefalte Asker Kunstfagskole til meg. Hun mente jeg ville utvikle meg som kunstner i løpet av den toårige kunstutdannelsen, sier Achilles Turatsinze (24) fra Oslo.

Asker Kunstfagskole, Achilles Turatsinze

Asker Kunstfagskole, Achilles Turatsinze

Fra første dag på Asker Kunstfagskole følte han seg hjemme, og allerede andre skoledag ble studentene utfordret til å tegne en modell som skiftet stillinger.

– Det hadde jeg aldri gjort i løpet av timene med visuell kunst på Nesbru videregående skole. Jeg elsket det, og kjente umiddelbart at jeg var på riktig sted, sier han.

Les mer om skolen

 

Hva er en fagskole?

En fagskole er høyere yrkesfaglig utdanning som ligger på nivå over videregående opplæring. Utdannelsen er to-årig.

– Bestått utdannelse ved Asker Kunstfagskole gir studentene 120 studiepoeng, generell studiekompetanse og graden høyere fagskolegrad i visuelle kunstfag, forklarer rektor Elisabeth Steen.

Asker Kunstfagskole Asker Kunstfagskole

Dette er med andre ord en verdifull innføring inn i kunstens verden og kjente kunstnere som Björg Thòrhallsdòttir, Camilla Løw og Eivind Blaker er blant skolens tidligere studenter.

– Vi vektlegger selvstendighet, frihet, kreativitet og faglig utvikling, og stimulerer studentene med tett individuell oppfølging, sier Steen. Studiet passer for alle som ønsker å arbeide kreativt og kunstfaglig, eller som vil søke til videre høyere utdanning innen visuell kunst.

 

 

Praktisk læring

Undervisningen på kunstfagskolen er delt opp i fagperioder med basisfag som tegning, farge, form og kunsthistorie. Dette er en helt annen skolehverdag enn det de fleste er vant til fra videregående. Én uke fordyper studentene seg i digitalt foto, en annen periode i animasjon eller videokunst. Installasjon, skulptur og tekstilkunst er andre eksempler på slike fagperioder. Alle fagperiodene er praktiske, og studentene presenterer sine arbeider for hverandre når de er ferdige.

I tillegg til undervisning og veiledning fra de faste faglærerne, bruker skolen gjesteforelesere som er aktive innenfor sitt kunstfag.

Asker Kunstfagskole

Fellesskap med likesinnede

For Eirin Jensen (21) fra Krokstadelva passer denne praktiske tilnærmingen til kunstfag perfekt.

– Jeg gikk design og håndverk på videregående, og valgte frisørlinjen året etter. Etter det tok jeg et år på folkehøyskole. Jeg trivdes ikke så veldig godt på videregående, og har blitt veldig positivt overrasket over Asker Kunstfagskole, sier hun.

Asker Kunstfagskole, Eirin Jensen Asker Kunstfagskole, Eirin Jensen

Spesielt fornøyd er hun med kunnskapen hun har tilegnet seg på kort tid. Hun går i andre klasse nå, og planen er å ta videre kunstutdannelse for å utvikle seg til en utøvende kunstner. Hun forteller at miljøet på skolen gir henne mye.

– Absolutt alle, både faglærerne, gjestelærerne og medstudenter, er utrolig kreative, og lærerne er veldig flinke til å gi oss motiverende tilbakemeldinger, sier hun.

 

 

En utdannelse uten fasit

Både Achilles og Eirin hadde kunstrelaterte fag på videregående. Det hadde ikke Miryam Benazra (24). Hun gikk på fransk privatskole i Oslo frem til hun var 13 år. På videregående valgte hun studiespesialisering med valgfagene psykologi, fransk og sosiologi. Her var det ikke en pensel eller en fargesirkel i sikte.

– Jeg var nok litt demotivert etter mange år med teoretiske fag på skolen, og Asker Kunstfagskole ble en åpenbaring for meg.

Hun fant ut, etter mange runder med seg selv, at hun ønsket å utvikle seg i en mer kreativ retning. Derfor var det viktig for henne å få muligheten til å prøve ut ulike grener innenfor visuelle kunstfag.

– Her er vi frie til å prøve ut ulike stiler og arbeidsformer, og det finnes ingen fasit på det vi gjør, sier hun.

Nå som hun er inne i sitt andre studieår kjenner hun en dragning mot arkitektur, skulptur, tekstil og installasjon. Etter fagskolen ønsker hun å studere noe som har med rom, form og design å gjøre. – Kanskje interiørarkitektur, møbeldesign eller arkitektur. Det er vanskelig å være spesifikk, for jeg føler at jeg utvikler meg kontinuerlig, forteller hun.

 

 

Kan en skole endre deg?

Alle de tre studentene vi snakker med sier at de to årene på Asker Kunstfagskole har endret dem.

Asker Kunstfagskole, Eirin Jensen

– Jeg har blitt mye mer utadvendt som menneske! Jeg har alltid vært veldig sjenert, men har virkelig blomstret i løpet av tiden min her. Jeg jobber også mye mer fokusert, og har blitt flinkere til å finne inspirasjon, sier Eirin.

– Jeg ser en ny fremtid for meg selv, og lar meg inspirere av lærerne som selv er utøvende kunstnere. De gir oss et innblikk i hvordan vår fremtid kanskje vil se ut, sier Miryam.

Asker Kunstfagskole, Achilles Turatsinze

– Jeg hadde grunnleggende kunnskap om kunst før jeg begynte. Som kunstner har jeg utviklet meg enormt, og min oppfatning av verden har endret seg. Som menneske føler jeg meg heldig som har funnet gode venner på skolen. Noen vil være venner for livet, sier Achilles

Søk skoleplass hos oss