Annonsørinnhold

Sunt syn

Publisert
22. september 2021

Øynene dine kan si mye om din generelle helsetilstand.

Med mindre du merker endringer i synet ditt, tenker du kanskje ikke så mye på øyehelsen din. Men øynene dine kan faktisk si mye om din generelle helsetilstand, selv om de ikke føles annerledes.

Bekkestua Optikk, synstest

En optiker har mulighet til å oppdage øyelidelser som krever oppfølging hos lege eller øyelege.

– De fleste som ser, hevder synet er vår viktigste sans. De som lever med et ukomplisert syn tenker gjerne ikke over at de ser godt, de tar det som en selvfølge. Først når synet endres tenker de på utfordringene man møter hvis synet svekkes. Vi forbinder god øyehelse med godt, klart syn og øyne som ikke er irriterte, sier Thomas Schou.
Thomas eier og driver Bekkestua Optikk. Kunder kommer hit for å få kartlagt syn og synsbehov. En synstest er spesialtilpasset kundens personlige behov.

– Når våre optikere starter med en synsundersøkelse går det først å fremst på å kartlegge syn og hvilke synsbehov kunden har. Vi tar stilling til generell helse som medisinbruk, høyt blodtrykk, diabetes og systemiske sykdommer som kan ha innvirkning på øyene og synet. I lys av dette gjøres nødvendige tester for å kartlegge både syn og øyehelse med netthinnefoto, trykkmåling og synsfeltmåling, forteller optikeren.
Optikere er del av førstelinjehelsetjenesten innenfor syn og øyehelse. De er en viktig yrkesgruppe for å oppdage øyelidelser som krever oppfølging hos lege eller øyelege. Det er nemlig sånn at øyet, sjelens speil, kan si noe om din allmmene helsetilstand.

Bekkestua Optikk, synstest, undersøkelse

Optiker Thomas Schou kartlegger kundenes syn og synsbehov.

 

Økt skjermtid påvirker synet

Øyet har celler som er følsomme for blått lys, som signaliserer til hjernen at det er dagtid. I dag vet vi at blått lys virker sterkt på hjernen og på flere måter enn først antatt. Informasjon om blått lys sendes til sentre i hjernen som styrer våkenhetsfunksjoner som oppmerksomhet, appetitt og virketrang.

Det å se på en LED-skjerm fra ­mobiltelefon gjør oss mer våkne, ­mindre søvnige, og øker appetitten.

Bekkestua Optikk, synstest

Derfor kan det å se på en LED-skjerm fra mobiltelefon gjøre oss mer våkne og øke appetitten. Produksjon av melatonin blir raskt undertrykket av blått lys, og døgnrytmeklokkene i kroppen får motstridende signaler. Hovedregelen er at man bør legge vekk skjerm minimum 1 time for leggetid, kanskje enda tidligere.
Økt skjermtid påvirker hvordan øyehelsen utvikler seg. Noen er genetisk eksponert for å bli nærsynt, men optikere ser en klar sammenheng mellom nærsynte i samfunnet og skjermtid.

Når man ser ”nært”, vil kroppen forsøke å tilpasse seg nærarbeid. Armene trekkes nært, nakken krummer seg og øynene fokuserer. Det er lurt å huske på å strekke ut nakke og rygg og å se på lang avstand.

Det finnes flere metoder for å ta vare på øyehelsen sin.

– En sunn livsstil med mosjon og uten røyk er bra. Hygieniske forhold rundt øyene vil også spille inn i forhold til tårevæskekvalitet. Spesielt bør jenter med sminke være nøye med å få fjernet sminke og vasket godt, så kjertler ikke tilstoppes, sier Schou.
Synet vil naturlig svekkes med alder. Kosttilskudd med olje kan være gunstig. De som er mellom 25-40 år trenger ikke å gå regelmessig til optiker, men dersom du opplever symptomer som hodepine eller svekket syn bør du ta en synsundersøkelse. Etter hvert som du blir eldre, bør besøk hos optiker bli rutine.

Flere sykdommer og øyesykdommer kan vises på øynene før du merker dårlig syn eller andre symptomer på kroppen.
– Ta hensyn når kroppen viser symptomer, en synsundersøkelse hos oss kan både gi deg bedre syn og en indikasjon på hvordan det står til med helsetilstanden din, oppfordrer Thomas.

Sjekk synet ditt nå og bestill time her.

Ja, takk! Jeg vil gjerne bli kontaktet for en synstest

 

Bekkestua Optikk, Gamle Ringeriksvei 37 1357 Bekkestua, Tlf.: 67 11 34 30