Annonsørinnhold

Sy det selv!

Publisert
21. september 2018

Er du en av de som gjerne skulle ha pyntet opp der du er på ferie; i båten, på hytta eller hjemme? Vi syr- og syr om som aldri før; puter, sofatrekk, tepper og gardiner. Ta med deg symaskinen på ferie.

Det går i døren og inn kommer det fire kvinner og en mann. Den ene damen spør om de andre har brukt symaskin før, før de kom til Norge. En av dem går bort til en symaskin og drar hånden over. Hun forklarer at hun eide en slik symaskin hjemme i Syria og at hun pleide å sy klær til barna og til mannen sin.

– Savner du å sy? spør norsklæreren fra Kunnskapssenteret. Damen nikker, mens hun smiler beskjedent.

Det du lærer om søm, glemmer du aldri.

OVERTOK DRIFTEN I 1991: Anne Karin Bay, eier og gründer av Asker og Bærum ­Symaskinsenter.

I 1991 overtok Anne Karin Bay driften av Asker og Bærum Symaskinsenter, en etablert bedrift med store muligheter.

– Jeg fikk greie på at eieren av symaskinforretningen skulle selge, så jeg bestemte meg for å kjøpe butikken og varelageret. Min hobby var søm og symaskin har alltid vært i vårt hjem. Nå fikk jeg muligheten til å lære mer, forteller Anne Karin.

Moderne symaskiner har flere muligheter og er enklere i bruk.
– Jeg gikk på mange kursarrangert av importører, både på søm og på service av symaskiner. Kunnskap om symaskinens oppbygging er svært spennende og viktig så jeg kunne etter hvert ta service på de fleste maskiner. For meg har det vært nyttig å vite alt som hvordan symaskinene vi forhandler fungerer, sier hun.

Den lille suksesshistorien har stått last og brast, også i nedgangstider.
– Vi syr i nedgangstider og vi syr i oppgangstider. Vi syr av nye stoffer og vi syr om av brukte klær. Redesign er veldig populært, og det er bra for miljøet. Det gir oss en mestringsfølelse, det er ikke rart vi liker å sy, smiler Bay.

Jolanta og Anne Karin holder sykurs i butikken.

SUKSESSHISTORIE: Hos Asker og Bærum Symaskinsenter merker de en økt etterspørsel etter symaskiner og kurs.

SySelv-skolen

Maskinene har utviklet seg slik at de er brukervennlige. Det er et viktig kriterium for å lykkes med søm. Å lære seg å kjenne symaskinen sin er halve jobben. Kjøper du symaskin hos Asker og Bærum Symaskinsenter følger det alltid med kurs.

Her skal du føle deg hjemme, omtrent som du er på en syklubb hos en bekjent.

Lær å sy hos Asker og Bærum symaskinsenter - syselv-skolen

SYKURS: Silja leder SySelv-skolen. Skolen tilbyr et variert utvalg sykurs, til inspirasjon for alle syinteresserte.

I en leilighet i Engervannsveien holder Anne Karin og alle de andre i butikken de populære sykursene. Den karakteristiske funkisbygningen i Sandvika sentrum huser hver uke kreative symaskineiere med et felles mål; å lære seg noe nytt og noe mer, innen søm.

– Her skal du føle deg hjemme, omtrent som du er på en syklubb hos en bekjent. Leiligheten er innredet som en hvilken som helst leilighet, her er det hjemmehygge som gjelder. På kjøkkenet kan du hente deg kaffe, og forfriskninger.

Jolanta er utdannet i søm, hun er eksperten og holder mange kurs. Silja leder SySelv-skolen og er ansvarlig for sosiale medier. Lars har jobbet som flymekaniker og utdanner seg til elektroingeniør. I dag jobber han på service og har stålkontroll på alt av mekanikk og elektronikk. Birk jobber som lærling hos den kjente norske designeren Tine Solheim, der han tar svennebrev. I helgene holder han kurs i leiligheten i Sandvika. Hedda er utplassert skoleelev, mens Mika – som jobber som designer for Helly Hansen – leies inn som kursholder og til workshops.

Utstillingsvindu hos Asker og Bærum symaskinsenter

SY SELV TIL SOMMEREN: I utstillingsvinduet i Sandvika får du inspirasjon til å sy dine egne sommerprodukter.

Kursene Asker og Bærum Symaskinsenter holder er populære også av flere grunner. Det handler selvsagt om kunnskapen og om menneskene som formidler den. Har du lyst til å lære å sy? Eller er du glad i å sy, men vil lære mer og møte andre som syr? SySelv-skolen tilbyr et variert utvalg sykurs, til inspirasjon for alle syinteresserte. Allerede i august starter det opp nye sykurs. Her gjelder det å melde seg på i god tid for kursene blir fort fulle.

Aldri i verden hadde Anne Karin sett for seg den suksesshistorien hun har vært med på å skape. Etterspørselen etter symaskin og kurs har sjelden vært større. Kanskje sier det noe om tiden vi lever i, at vi har et økende behov for å skape noe eget, tenke på miljøet og å mestre ny teknikk.

– Jeg tok sjansen og har aldri angret. Det var liv laga, sier Anne Karin stolt.

Asker og Bærum symaskinsenter, Engervannsveien 39, 1337 Sandvika, Tlf.: 67 56 73 70