Annonsørinnhold

Ta kontroll over privatøkonomien

Publisert
9. april 2021

Har du en eller annen form for usikret gjeld, som forbrukslån eller kredittgjeld? Da er du ikke alene – faktisk har 32 % av alle nordmenn mellom 18 og 80 år en eller annen form for usikret gjeld.

Forbruksgjelden stammer fra kontoovertrekk, forbrukslån og gjeld på kredittkortet.

Det viser en forskningsrapport fra 2020.

Den samme forskningsrapporten viste at svært mange velger kredittkortet når de har behov for fleksibel finansiering, fremfor å ta opp forbrukslån. Hvis dette gjelder deg, bør du lese videre. Det er nemlig viktige forskjeller mellom forbrukslån og kredittkort, og ved å lære deg forskjellen kan du ta kontroll over privatøkonomien.

32 % av nordmenn har forbruksgjeld

Dette er usikret gjeld

Lån uten sikkerhet er lån som du kan få innvilget uten å tilby banken noen form for sikkerhet for å innvilge lånet. Dette skiller slike lån fra for eksempel et boliglån, hvor boligen står som sikkerhet på lånet. Årsaken til at usikret gjeld er dyrere er nettopp fordi det medfører en større risiko for banken.

Eksempler på usikret gjeld er forbrukslån og kredittkort. Å handle varer eller tjenester på nedbetaling, er også en form for lån uten sikkerhet.

 

 

Forskjellen på kredittgjeld og forbrukslån

De fleste går rundt med et kredittkort i lomma, og når lønnskontoen er tom og du har behov for penger, kan kredittkortet virke som den enkleste løsningen. Kredittkort er også fleksible ettersom man kun trenger å betale tilbake minimumsbeløpet hver måned. Dessverre er det fort gjort å la kredittkortbruken komme ut av kontroll.

Hvis du bare betaler minimumsbeløpet hver måned, kan gjelden bare fortsette å vokse.

Dette er fordi kredittkort har blant de høyeste rentene på lån – i Norge ligger gjennomsnittlig rente på kredittkort på ca. 20 %.

Da er forbrukslånet et billigere og mer forutsigbart alternativ. Hos låneagenter som Axo Finans kan du få forbrukslån til en mye lavere rente enn kredittkort. I tillegg får du en forhåndsbestemt nedbetalingsplan med faste innbetalinger hver måned. Med mindre du betaler tilbake kredittkortgjelden innenfor den rentefrie perioden, er altså forbrukslånet mer lønnsomt.

Ta kontroll over privatøkonomien

Hvis du har usikret gjeld fra før, har du et godt utgangspunkt for å ta kontroll over privatøkonomien. Både kredittkort og forbrukslån kan refinansieres. Dette innebærer å ta opp et nytt lån som brukes til å betale ned all den gamle gjelden, og deretter få en ny nedbetalingsplan. Da får du samlet all gjelden under ett og samme lån, og dermed er det enklere å ha kontroll over faste utgifter.

I tillegg skal refinansieringen bidra til å senke de faste kostnadene dine, ved at renten på lånet blir lavere. Her er det mye penger å spare, spesielt hvis du refinansierer dyr kredittkortgjeld. Du kan spare flere tusen kroner på å gjøre dette, og velge om du vil ha lavere månedlige terminer, eller betale ned gjelden raskere.

En bedre økonomisk hverdag

Kredittgjeld kan raskt føre til en håpløs situasjon. Jo flere gjeldsavtaler man har, jo vanskeligere blir det å holde styr på alle regningene. Før man vet ordet av det spiser gjelden opp hele økonomien.

Låneagenter som Axo Finans er spesialister på å løse slike situasjoner. Hos Axo Finans søker du enkelt om å refinansiere eksisterende gjeld, og mottar tilbud om det billigste lånet. Hvis du takker ja til tilbudet, er det den aktuelle banken som løser ut de gamle lånene dine.

Med en låneagent får du hjelp til å spare penger og samle gjeld – i tillegg er det kostnadsfritt og uforpliktende å søke.

 

Om Axo Finans

Axo Finans er finansagent for flere banker. En finansagent fungerer som en mellommann mellom bank og kunde. Kunder som skal søke refinansiering og lån sender inn lånesøknaden via Axo Finans, og får søknaden vurdert blant 21 banker. Målet er å sammenligne bankene for å finne det beste lånetilbudet.

Axo Finans ble grunnlagt i 2008, og er i dag til stede i Norge, Sverige og Finland.

Renteeksempel: Nominell rente 11,9%, eff. rente 13,7%, 100.000 o/5 år, kostnad 35.858, totalt 135.858.