Annonsørinnhold

Villa Skaar – eldreomsorg er mer enn oppbevaring og vafler

Publisert
26. november 2021

– Det viktigste vi gjør, er å være til stede i hverdagen til beboerne, sier ­Richard Skaar Thorsrud. Småfly, berg-og-dal-bane på Tusenfryd, terapihunder og ­fotballkamp – med en halvliter, er bare noe av det beboerne på Villa Skaar har frydet seg over i hverdagen på sykehjemmet.

Jeg møter ofte utslitte pårørende som er mer utmattet enn de som søker plass hos oss, sier Richard Skaar Thorsrud. Han er administrerende direktør i Skaar Omsorg, og fjerde generasjon Skaar som brenner for de eldres livskvalitet. Målet hans er å bidra til at norsk eldreomsorg blir bedre – både for beboerne og de pårørende.

Richard Skaar Thorsrud, administrerende direktør i Skaar Omsorg, og fjerde generasjon Skaar som brenner for de eldres livskvalitet.

Tenker utenfor boksen

På Villa Skaar er det ingen som vekkes tidlig hvis de heller vil sove lenge. Beboerne pynter seg når de vil, og kler seg i hverdagsklær hvis de foretrekker det. Det er pub med vin og øl, og fra kjøkkenet siver det en deilig duft av hjemmelagde kjøttkaker med rykende varm saus når middagen serveres klokken 16. Faglærte kokker tryller frem gode måltider som vekker appetitten.

– Vi er nok et litt liberalt alternativ til den kommunale standarden. Denne filosofien ble støpt av oldefaren min som bestemte at trivsel og menneskeverd skulle stå i sentrum av virksomheten, forteller Richard.

Oldefaren var den første som serverte alkohol på sykehjem i Norge, og han oppmuntret til kortspill og dans. En uhørt tilnærming til datidens eldreomsorg, og utrolig nok en holdning som fortsatt eksisterer i dag. På Villa Skaar strekker de seg langt for å se hver beboer, og Richard er tydelig på at de sju sykehjemmene som drives av Skaar Omsorg ikke er oppbevaringsplasser. De ansatte skal ha tid til beboerne, det skal lukte godt og det skal være engasjerende aktiviteter utover bingo og vaffelsteking.

 

Slik blir du beboer hos oss

 

Villa Skaar - aktiviteter med beboere

EGNE AKTIVITETS­LEDERE: På Villa Skaar kan beboerne fortsette med hobbyene sine, eller prøve nye som f.eks. golf eller zipline ned ­Holmenkollen.

Skreddersydd aktivitets­tilbud

På Villa Skaar sees hver enkelt beboer som et individ. De har for lengst kuttet ut fellesturer som kun ser fine ut på papiret.

– Vi så at beboerne fikk lite ut av fellesutflukter. Vår tilnærming til aktivitet er å ha aktivitetsledere på alle våre hjem, og i Lier har vi en friluftsleder i 100% stilling. Med god hjelp fra de pårørende finner vi frem til det beboerne egentlig vil gjøre, sier han.
Dette skreddersydde aktivitetstilbudet har ført til adrenalinspekkede opplevelser som småfly over nærmiljøet og ThunderCoaster på Tusenfryd. Men alt trenger ikke være like fartsfylt.

– Det ligger mye prøving og feiling i denne tilnærmelsen, og aktivitørene gjør en formidabel innsats for å få beboerne med seg på alt fra shopping, fisketurer og bowling. En av beboerne våre sa nei til alt – helt til vi fant ut at han var Strømsgodset-tilhenger. Da dro vi på kamp, og han smilte med øynene for første gang på lenge, sier Richard.

 

 

Medisin blir overflødig

Det er et paradoks at våre eldste, som har skjøre kropper og generelt tåler medisiner dårlig, er de som fôres med flest tabletter. På Villa Skaar ser de på beboerne – uansett alder og diagnose – som mer friske enn syke. De har spesialkompetanse på demens, og har utviklet en arbeidsmetode som er mer individorientert enn prosessorientert.

Demensdiagnosen skal ikke definere personen, og det gjelder å kartlegge hva som fungerer best for hver enkelt. Noen trenger mye stimuli og oppmerksomhet, mens andre synes det er vanskelig å forholde seg til valgsituasjoner.

– Vi er opptatt av å trygge våre demente beboere, og å gi alle et best mulig liv. Vi ser at vi er på riktig spor, for mange medisiner blir fort overflødige her, forklarer han.
Hvordan?

– Det er ingen heksekunst. Når dagene fylles av positive inntrykk, god mat og menneskelig kontakt, så motvirker det depresjon. Depresjon og ensomhet blant eldre er dessverre mer utbredt enn noen orker å snakke om.
Hvilke andre medisiner blir overflødige?

Vår erfaring er at varierte og spennende aktiviteter, frisk luft, hjemmelaget mat og en koselig atmosfære ofte er viktigere enn medisiner.

– Vi ser at når beboerne er ute på tur i frisk luft, så trenger de ikke sovemedisin for å sovne. Og når de er i bevegelse, så reduseres behovet for avføringsmidler. Det er egentlig veldig enkelt, sier Richard, som til daglig også har ansvar for brannstasjonen i Lier kommune.

Trenger du et godt omsorgstilbud til de du er mest glad i?

 

familiearven

Etter å ha jobbet både innen pleie og som vaktmester på Skaar-familiens sykehjem, valgte han å utdanne seg innen økonomi og reiseliv, samt innen brannvesenet. I dag klarer han likevel ikke å legge fra seg familiearven, som handler om å ivareta de eldres verdighet.

– Eldreomsorg betyr mye for meg. På våre sykehjem skal beboerne kunne påvirke innholdet i sine dager. Jeg ser for eksempel hva det betyr å kunne spise god, hjemmelaget mat, og det er alltid bursdagsbarnet som bestemmer middagsmenyen. Ønskene går som regel i retning av biff og kjøttkaker, men da en beboer ville ha hummer, så ble det hummer på alle, ler han.

BETINGELSESLØS KJÆRLIGHET: På Villa Skaar brukes hunder, høner, katter og gullfisk som et ledd i eldreomsorgen.

Dyrene utretter mirakler

Et annet grep som har gitt fantastiske resultater er dyreassisterte intervensjoner. Skaar Omsorg har akvarium i spisesalen, fordi det er vitenskapelig bevist at demente sitter lenger ved bordet når det er gullfisk å hvile blikket på. De har også katter med godt gemytt, som er adoptert fra dyrebeskyttelsen.

– Vi hadde en veldig deprimert, kvinnelig beboer som la seg til i sengen og nektet å omgås andre. Etter hvert fikk hun kontakt med Bellman, som er en av våre faste terapihunder. Det tok ikke mange dagene før møtene med Bellman ble høydepunktet i hverdagen, og hun satte seg opp i sengen og ventet på ham. Innen kort tid satt hun ute i stua sammen med de andre – med Bellman ved sin side. Jeg er ikke i tvil om at han reddet livet hennes, sier Richard.

Les mer om dyreassistert omsorg

Dyreassistert omsorg

Et terapidyr er vanligvis en hund som har gjennomgått en utdannelse sammen med føreren, for å systematisk utføre dyreassisterte innsatser i helse- og omsorgsmiljøer. Terapihundene er ansatt i Villa Skaar

terapihunder

Terapihundene er trent til å takle uvante lyder, lukter og adferd, og sykehjemmet har en egen ansatt som kun jobber med dyreassistert intervensjon. Terapihunder, besøkshunder, katter, gullfisk og til og med høner bidrar i eldreomsorgen.

– Jeg var nokså skeptisk til hønenes funksjon da vi først fikk dem, men i dag kan jeg si at det er helt fantastisk hva vi har oppnådd med deres hjelp, sier Richard.
Et eksempel er hvordan de endret adferden til en beboer som alltid var krevende under morgenstellet. Ved å ta med seg hønene inn på rommet hennes, roet hun seg. Hun kalte dem for «ungene mine», og da hun ble alvorlig syk med kreft, fikk hun ha «ungene sine» inntil seg helt til hun sovnet inn. Beboerne bidrar også til stellet i hønsehuset, og for mange er det viktig å være en som ikke bare mottar omsorg – men også gir.

– Vi bruker dyr bevisst i omsorgen for beboerne, men tar også hensyn til at noen kan være allergiske eller er redde for dyr. Det har vi løst med røde, gule og grønne hundeklistremerker utenfor beboernes rom, forklarer han.

Påp Skaar Omsorg er maten en viktig del.

Vi har eget kjøkken på våre hjem som lager god og tradisjonell mat av sunne råvarer. Vi mener at det er viktig for appetitten og næringsinntaket at maten lages fra “bunnen av”. Dessuten er det hyggelig med matlukt i hjemmet før måltidene.

Å bli gammel trenger med andre ord ikke å være kjedelig eller ensomt. På Villa Skaar spiser de rekesmørbrød og Verdens Beste til dessert, mens fuktige, hengivne hundesnuter gir ubegrenset kjærlighet. Her kan man i stor grad fortsette å leve det livet man har levd.

Søk plass her

Fakta - Villa Skaar

Olav Skaar startet sykehjemsvirksomhet i 1958. Siden den gang har virksomheten vært i familien, gjennom fire generasjoner. De startet med demensomsorg allerede i 1989.

I dag driver Skaar Omsorg sju sykehjem på Østlandet. Alle kan søke om opphold, men for at oppholdet skal finansieres av det offentlige, må man først få et vedtak om sykehjemsplass fra egen hjemkommune. Les mer på villaskaar.no