Annonsørinnhold

Fra lærling til topptekniker

Publisert
10. mai 2021

Bilmekanikeryrket er et godt eksempel på et yrke som har utviklet seg voldsomt de siste årene. Teknologi og miljøkrav tilsier at det gamle bildet av en skitten kar med skiftenøkkel er i ferd med å slå sprekker.

Tekst: Aina Skoland – Foto: Vibeke Glosli

– Vi har til enhver tid mellom 12 og 16 lærlinger hos oss på verkstedet på Billingstad i Asker, forteller Roger Hansen, som er daglig leder i Møller bil Asker og Bærum.

– De beste elevene er vanskelige å få tak i, og når vi får dem inn i vårt system, gjerne først i forbindelse med praksis eller utplassering, for senere å gi de beste av dem tilbud om lærlingplass, fortsetter de i realiteten utdanningen.

Hos oss får de bygge videre på utdanningen de har fått på skolen, og bli topptrente når det gjelder elbiler og teknologi. Du kan si at vi tar dem inn mens de er på vei til å bli mekanikere, og utvikler dem videre til teknikere.

Når vi vet at det i dag ruller 2,8 millioner personbiler på norske veier, hvorav 357 000 av dem er elbiler, sier det seg selv at vi trenger mye kompetanse de neste årene med tanke på alle bilene som skal byttes ut.

Lærling, bilmekaniker

Det er mye teknologi å sette seg inn i for fremtidens bilmekanikere.

Ettertraktet talent

Sindre Krog Rustberggard, 17 år fra Vollen, er et av disse talentene som Hansen gjerne skulle hatt tak i. Rustberggard har imidlertid valgt å overse bønnene fra både Møller Bil, og fra Porsche som nylig var på frierbesøk i klassen hans på Vg2 kjøretøy på Bleiker videregående. Han har egne planer.

– Jeg visste ikke hva jeg ville bli da jeg skulle velge retning på videregående, men så fikk jeg et veldig godt tips av en eldre kompis. Han sa at det er umulig å vite hvilken jobb du skal ha 20 år fra nå, og at jeg heller burde følge magefølelsen.

Jeg fulgte rådet hans, valgte det jeg hadde lyst til å lære om akkurat da, og begynte på Teknologi- og industrifag på Bleiker i fjor. Nå har jeg fortsatt på kjøretøylinjen. Rustberggard er et godt eksempel på at en slik yrkesfaglig linje gir mange valg for framtiden.

– Siden jeg fyller 18 sent på året, skal jeg først ha et år der jeg jobber som bilmekaniker, og på et mekanisk verksted. Så har jeg tenkt meg i militæret, og der vil jeg ta en 2–årig teknisk lederutdanning med store kjøretøy, samtidig som jeg tar læretiden for å få fagbrev.

Etter det blir det enten mer studier eller jobb, men jeg kunne godt tenke meg et utenlandsopphold.

Elevene på kjøretøylinjen på Bleiker videregående skole er ettertraktet i markedet. (F.v.) Assisterende rektor, Marianne Heir, elev, Sindre Krog Rustberggard og Roger Hansen, daglig leder i Møller Bil.

Dyktige elever

Marianne Heir, assisterende rektor på Bleiker videregående, tenker også gjerne internasjonalt.

– For tiden fokuserer vi på å oppdatere våre utdanninger med tilhørende utstyr og kompetanse for å innføre de nye læreplanene i fagene. Dette må til for å dekke den nye virkeligheten med elbiler og et høyt teknologisk nivå.

Det gjelder forsåvidt alle yrkesfagene våre, for den nye teknologien har gjort alle fagretningene langt mer avanserte enn tidligere. Det vi også ser på er en mulighet for at elevene våre på kjøretøylinjen skal kunne gjøre deler eller hele læretiden sin i utlandet, for eksempel på en av de store bilfabrikkene i Tyskland. Det tror jeg hadde gitt dem en veldig nyttig erfaring.

Heir er optimistisk for framtiden. – Hvert år har vi besøk av opptil flere bedrifter som er ute etter å rekruttere praksiselever og lærlinger hos oss. Vi har også en høy og godt kvalifisert søkermasse til skolen.

Den fordommen kanskje mange sitter med fra gammelt av, om at det var de med dårligere skoleprestasjoner som søkte seg til yrkesfag, er definitivt ikke riktig lenger, slår hun fast.

Roger Hansen, daglig leder i Møller bil Asker og Bærum, er stadig på utkikk etter nye lærlinger. Han slår gjerne av en prat med motiverte elever som Sindre Krog Rustberggard på kjøretøylinjen på Bleiker videregående skole.

Roger Hansen, daglig leder i Møller bil Asker og Bærum, er stadig på utkikk etter nye talenter. Han slår gjerne av en prat med motiverte elever som Sindre Krog Rustberggard på kjøretøylinjen på Bleiker videregående skole.