Annonsørinnhold

Kunst på Verket

Publisert
3. oktober 2017

Tradisjonen for kunst på Bærums Verk strekker seg flere hundre år tilbake i tid.

Verksuka er Bærums Verks årlig kunstmønstring. For 5. år på rad arrangerer kunsterclusteren i Verksgata en uke med opplevelser, formidling og møter med kunst og kultur.

Under Verksuka kan du besøke åpne verksteder, oppleve utendørsinstallasjoner og melde deg på  ulike kunstopplevelser for hele familien.

Her kan du lese mer om opplevelser på Verket.

 

følg rytmen

Bak en moderne symaskin i Verksgata 1 sitter Trine T. Bakke. Hun bøyer seg konsentrert over maskinen, før hun behersket gir pedalen under bordet et lett press. Den jevne symaskinduren følger bestemt sin egen rytme, mens et lite stykke stripete stoff beveger seg lekent i lyset fra symaskinen.

Retningen i nettopp dette stoffet forplanter seg i en bevegelse, i en kontakt mellom et stykke stoff, en symaskin og et utrykk. Duren avtar før maskinfoten vippes opp, og lar stoffet leve.

Bærums Verk, Verksuka, symaskin, håndarbeid

KAN SØM: På Lappemakeriet lærer du blant annet å sy ditt eget handlenett.

Det er lavt under taket i Lappemakeriet. Det skjeve gulvet skaper en estetisk atmosfære på en uanstrengt måte. De mektige veggteppene som dekorer tømmeret i den gamle arbeiderboligen står i sterk kontrast til de små stingene bak prosessen. Selv de aller minste sting har sin mening, sin misjon.

Vil du følge rytmen? Meld deg på kurs hos Lappemakeriet.

Trine kjenner med fingrene over tråden hun nettopp har implementert inn i et system. Leken med stoff, farger, mønster og tekstur danner et unikt utrykk det ikke finnes makent til.

Det varme strykejernet damper lett over den samme lappen med stoff, før Trine lufter den i en stor bevgelse. Hun vipper brillene bestemt ned på nesen og studerer lappen nøye, før skapergleden kommer til utrykk i et anerkjennende nikk.

Bærums Verk, Verksuka, symaskin, håndarbeid

KVINNEKUNST: Trine T. Bakke formidler tradisjonsrike teknikker.

Søm binder oss sammen i et sosialt felleskap, og tar ikke hensyn til generasjon eller status. På samme måte tar sømmen oss med tilbake i tid, til kvinnekunsten vi har utøvet i alle tider. Håndbåren kunnskap som før var oppdragelse, har blitt skaperglede og et behov. Et symenneske blir du, når du har meninger om stoffet.

Vil du følge rytmen? Meld deg på kurs hos Lappemakeriet.

 

hør TOBBE

Den karakteristiske lukten av glødende steinkull fyller Tobbes kunstsmie. Det damper kraftig idet han løfter tangen med det glohete jernet opp av en stor tønne med vann. Alt foregår her, midt i smia, i den maskuline ESA ovnen.

Her, i ilden og i kraften, smis gamle historier om til nye som en dag skal bære sine egne fortellinger.

Bærums Verk, Messing, lysekrone, sagblad, kunstsmed, verksuka

KUNSTSMED: Tobbe Malm i kunstsmia i Verksgata.

Det er kontrastene i materialer som inspirerer Tobbe. I smia kalte et barnslig behov for å lære noe nytt, oppdage noe annerledes og å fange ting i flukten.

Tobbe gir gammelt messingskrot og andre loppisfunn nytt liv, en ny mening. Med hver gjenstand følger en historie. Hver gjenstand bærer en referanse, vi kan bruke på nytt.

Vil du høre smia? Smi din egen lykkespiker.

De tunge, metalliske slagene til smeden synger sammen med sveisen sørgmodige dur. Når steinkullet spraker og vannet viker for rødt jern, definerer lyden den rustikke smia.

KUNSTSMIE, BÆRUMS VERK, TOBBE, SMED

DEFINERT LYD: ESA ovnen midt i kunstsmia.

Lykkespiker, hjerte, Bærums verk


Så lenge det har vært drift på Bærums Verk, har smeden hatt en sentral rolle. Det het at når en kvinne skulle gifte seg, gikk hun til smeden for å få smidd en spiker. Denne skulle henges opp i hjemmet, og var et symbol på lykke og kjærlighet.

For Tobbe er symbolet et bindeledd mellom det som har vært, og det som fortsatt er på Verket. En spiker skal holde noe sammen. Den naive symbolikken i en spiker er vakker.

Vil du høre smia? Smi din egen lykkespiker.

 

Smak smelters

Under Verksuka arrangerer Smelteres Mathus kortreist pølsemakerkurs. Elgkjøttet kommer fra skogen bak butikken, mens Smimmertaleroksen har beitet på Bærums Verk.

KORTREIST MATGLEDE: Smelters Mathus holder pølsemakerkurs.

Bli pølsemaker med Smelters Mathus.

Du får innblikk i smaker og kanskje et knep eller to for å lage de beste pølsene til jul. Pølsene får du med deg hjem.

 

se TVERRSNITT

I den historiske 8-kantede Gassbyggningen byr kunstnerne, designerne og galleriene på Bærums Verk på en stor kollektivutstilling. Tverrsnitt er sammensatt av forskjellige materialer, fra kunsthåndverk til til design. Her kan du se kunst i dimensjoner, på vegger og frittstående. Opplev skjørt glass i visuell forening med hardt metall.

Utstillingen reflekterer et mangfold av uttrykk og teknikker med bred spennvidde, alt representert på Bærums Verk.

Verksuka, Bærums Verk, kunst

TVERRSNITT: Kollektivutstillingen i Gassbyggningen reflekterer kunstmangfoldet på Bærums Verk.

I Gassbyggningen er det høyt under taket og lav terskel. Se, sett ord på det du opplever og la nysgjerrigheten våkne.

Hele familien kan la seg begeistre og oppleve ulike assosiasjoner til kunsten.

Velkommen til inspirerende kunstopplevelser på Bærums Verk.

Handelsstedet Bærums Verk, Verksgata 15, 1317 Bærums Verk, Tlf.: 67130018