Annonsørinnhold

Nå trenger barna noe å glede seg til

Publisert
3. februar 2022

– Det er masse morsomt å gjøre hele tiden, som kano, badeland, sandslottkonkurranse, SUP, bananbåt og mye annet, sier Jonatan (11). Surfcamp på Hvalstrand er sommerferiens høydepunkt, og han gleder seg allerede til en ny sommerleir full av moro.

Barn liker å ha aktiviteter utenfor hjemmet, og nå – mer enn noensinne – trenger de å ha noe å glede seg til. Hedvig Montgomery, psykolog og familieterapeut, oppfordret i fjor i sin podcast «Foreldrekoden» til å melde barna på aktiviteter i sommerferien. Oppfordringen er minst like aktuell i år.

– Vi ser allerede nå at det er færre enn vanlig som har meldt seg på sommerskoler- og aktiviteter. Nå trenger barna og ungdommene våre at vi planlegger og tilrettelegger for dem. De har lært seg å slutte å glede seg, og det er ikke bra. Gå inn på nett og meld dem på! oppfordrer hun i episode én av sesong fem.

En tradisjon i sommerferien

For Jonatan Heitmann er ikke sommerferien komplett uten en uke på Surfcamp. Det har blitt en tradisjon. Den første sommeren han deltok, var han 8 år. Siden har det blitt tre sommere på rad med våt moro.

– Jonatan storkoser seg på Surfcamp, samtidig som han lærer seg å bli trygg i ulike vannaktiviteter. Han har også lært nyttige ferdigheter som førstehjelp, og det er et sterkt fokus på å være inkluderende og hjelpsom overfor andre. Det gjør noe med stemningen på hele campen, forteller Jonatans mamma, Marie-Elisabeth Heitmann.

Les mer om årets kuleste sommerleir

Populære aktiviteter i vann

Kommer du til stupetårnet på Hvalstrand Bad i en av Surfcamp-ukene, møtes du av barn som har det veldig gøy. Du hører dem lenge før du ser dem, og regn er ingen hindring.

– Campen arrangeres uansett vær. Ettersom aktivitetene foregår i vannet, blir vi jo våte uansett, ler Jan Johansen, sjefen på Surfcamp gjennom femten år. Barna kjenner han som Jan Banan, og de vet at det ikke er vanskelig å overtale ham til å ta en tur på bananbåten.

– Bananbåt er nok den aktiviteten barna (og jeg) liker aller best, men også badeland, tråkkebåter, krabbefiske og morgenbad er veldig populært, forteller han.

Meld deg på her

 

 

Sikkerhet er alltid førsteprioritet

Når man arrangerer en vannbasert camp for barn og ungdommer fra 7 til 15 år i sommerferien, er sikkerhet viktig.

– Jeg har alltid følt meg trygg på at sikkerheten er godt ivaretatt. De har gode rutiner på bruk av redningsvest, og de har en leder som er flink til å formidle sikkerhetsaspektet på en måte som gjør at barna forstår alvoret, sier Marie-Elisabeth Heitmann.

Lederen hun sikter til er Jan Banan. Helt siden han startet med Surfcamp for femten år siden, har gode sikkerhetsrutiner vært førsteprioritet.

– Sikkerhet er alt for oss! Alle lederne har tatt livredning- og førstehjelpskurs, og alle som jobber på campen har fløyter rundt halsen til bruk ved en eventuell nødsituasjon.

I tillegg leier vi inn to profesjonelle førstehjelpere som er med oss hele uken, og som gir barna opplæring i førstehjelp. En av deltakerne fra i fjor hadde akkurat vært på livredningskurs på SurfCamp, da han reddet en gutt fra å drukne.

Vi har også to vaktvannscootere og en rib som patruljerer på vannet kontinuerlig. Det er et ufravikelig krav om å bruke flytevest, både for barn og ledere, når man har aktiviteter i eller nær vannet, forklarer han.

Den kuleste dagen i sommerferien

Dagene på Surfcamp starter klokken 08.30, og slutter vanligvis klokken 16.00. Men på torsdag i uke 25 er det overnatting. Det er ukas høydepunkt for Jonatan, og mange av de andre deltakerne. Da overnatter de som vil i telt. De som heller vil sove hjemme, er med og griller frem til klokken ni om kvelden.

– Torsdagskvelden er spesielt morsom; da er det grillfest og vi får teste rodeo-okse. Den som klarer å bli sittende lengst i gruppa, får dytte lederen sin i vannet den siste dagen, forteller Jonatan.

Inkludering og mestring

Mange knytter nye vennskap i løpet av uken på Surfcamp, og cirka halvparten kommer tilbake år etter år. Når de er gamle nok, ender mange av ungdommene opp med sommerjobb der. – Det er veldig hyggelig å se at barna trives så godt på campen, sier Johansen.

Han har et sterkt fokus på medmenneskelige verdier, og forteller at ingen skal sitte alene. Å inkludere andre, hjelpe hverandre og se hverandre er oppførsel som roses og oppmuntres. Derfor kåres det alltid en gutt og en jente som utmerker seg som spesielt inkluderende og positiv for helheten i gruppa.

En familie som setter stor pris på disse verdiene, er Shadi Rezaei og døtrene Anahita Nur (12) og Aida Nur (9).

– Min eldste datter har Downs syndrom, men fant seg fort til rette på Surfcamp. Begge døtrene mine elsket å være der i fjor, og er veldig bestemte på at de vil delta i år også. De likte alle aktivitetene, men koset seg ekstra godt når de fikk kjøre bananbåt, forteller Shadi.

Her er med andre ord alt lagt til rette for at barna skal blomstre, noe som er spesielt viktig etter et år med mye ustabilitet. Hedvig Montgomery sier det slik: «Nå må vi voksne gå litt lenger i å få ting til å skje enn hva vi gjorde før korona.»

 

  • Surfcamp arrangeres på Hvalstrand Bad i uke 25, 31 og 32.
  • Passer for barn mellom 7 – 15 år.
  • Det serveres god lunsj hver dag, frukt og drikke.
  • Barna må ha med egen egnet flytevest.
  • Påmelding og mer informasjon finner du på surfcamp.no