Annonsørinnhold

Fremtidens briller

Publisert
16. juni 2020

Prosessen med å lage en brilleinnfatning av høy kvalitet kan være så lang og nøyaktig at brillen kan være håndtert av hundre hender før ferdigstillelse. Da bør den vare en stund, sier Siv Olufsen hos Bekkestua Optikk. De har drevet med briller og syn siden 1956.

Ute begynner det å bli grønt og fint og det nærmer seg full sommer, folk begynner å bli sommerklare og yre. Inne hos Bekkestua Optikk er det likedan. Full aktivitet hos de totalt 12 medarbeiderne som jobber der. Butikken ligger plassert i Fastvoldgården på hjørnet ut mot bussterminalen på Bekkestua. I 1. etg er det butikk og i 2. etg er det klinikk hvor det utføres syns- og øyeundersøkelser.

Siv Olufsen er optiker og jobber også med innkjøp og varesortiment hos Bekkestua Optikk. Akkurat nå er hun i gang med å sette ut brillene som er blitt levert etter bestilling på innkjøpsmesse i februar.

Bekkestua Optikk er ikke eid eller styrt av ett kjedekontor selv om vi er medlem av kjeden c)-Optikk*. – Dette gir oss friheten til å sette sammen det varesortimentet kundene våre vil ha, sier Siv. – Bare se her! Hun viser oss noen brilleinnfatninger av merket Einstoffen fra Sveits. – Dette merket importerer vi selv. Disse er laget av rene naturprodukter, celluloseacetat i kombinasjon med treverk. Tidsriktige og fine farger, samtidig som de er laget kun i naturlige materialer. Disse har lang levetid! Jeg mener at tiden der vi kjøper det billigste for å bytte ut ganske raskt er forbi. Nå er det holdbarhet og bærekraft som gjelder.

Tiden der vi kjøper det ­billigste for å bytte ut ­ganske raskt er forbi. Nå er det hold­barhet og bærekraft som gjelder.

 

Ekte håndverk

Siv forteller at det er mye håndarbeid i produksjonsprosessen, blant annet lodding, polering og montering. – Noen briller blir også laget helt for hånd, og man regner med at ca. 100 hender har holdt i hver eneste brilleinnfatning før den er ferdig.

Noen tror at brilleinnfatninger kommer ferdig ut av en maskin, smiler Siv, – men slik er det absolutt ikke. Hun viser frem en metallinnfatning i to farger og forklarer at den lyse fargen sprøytes på først. Så må den tørke før den mørke fargen påføres. Men fordi den mørke fargen ikke skal dekke hele fatningen, sitter det en person og tørker den mørke fargen av for hånd på de stedene den ikke skal være slik at den lyse fargen kommer frem.

Naturmateriale

Plastbriller, eller acetatbriller som det egentlig heter, skjæres ut fra en acetatplate som er lagd kun av naturmateriale, blant annet bomull. Materialet er levende og porøst og kan varmes opp for montering av glass, samt bøyes og tilpasses hodeformen.
– Har du en innfatning som har blitt matt og mistet glansen? Kom innom oss så kan vi polere den så den blir fin igjen, tipser Siv.

Innledningsvis fortalte Siv oss at en brille skal ha lang levetid. Da er det naturlig å spørre om det også finnes reservedeler? – Ja naturligvis er svaret fra Siv. – Vi kan vanligvis levere reservedeler til briller i 3-5 år etter kjøpsdato.

 

briller og mote

Magien mellom mote og helse er det som fascinerer Siv. Hun er utdannet optiker fra

Kongsberg og har jobbet som optiker på Bekkestua siden 2003. I tillegg til interessen for øyne og syn har hun alltid vært opptatt av design og mote. – I denne bransjen har jeg jo en mulighet til å kombinere disse interessene på en fin måte. Fellesnevneren er at mennesket er i sentrum. Jo nærmere kroppen, desto mer skal produktet uttrykke hvem du er forteller Siv. – Det er neppe noe «plagg» som kan prege ditt uttrykk eller stil mer enn et par briller. Men funksjonaliteten er likevel første bud, og her har vi en lang sjekkliste for hver brille. Hun lister raskt opp elementer som stanglengde, bredde over tinning, bro/nese-bredde, skråvinkel når man ser fra siden, avstand fra øyet og frem til glassene som noen av de viktige tingene de sjekker.

Bekkestua Optikk er opptatt av mote og trender når de kjøper inn briller. – For oss er det en utfordring at alt nå er tillatt på motefronten, sier Siv med et glimt i øyet. Hodeform og kroppsfasong skal passe sammen med stil og farger til hver enkelt person. Og det er mye å velge mellom, avslutter hun.

Merkevarene står fremdeles sterk, også i brillebransjen. Bekkestua Optikk følger nøye med på mote og trender og har til enhver tid de aktuelle merkene i sitt sortiment.