Annonsørinnhold

Mindre nærsynt som ­voksen med nye linser

Publisert
17. september 2020

Nærsynthet rammer ca. 15% av den norske befolkningen. Forekomsten stiger kraftig i skolealder*. Kontaktlinsene Markus bruker kan gjøre han mindre nærsynt når han blir voksen.

Nærsynthet presenterer seg som oftest hos barn fra åtteårsalderen. Tidligere trodde man at korreksjonen burde holdes litt igjen, men det er avlegs praksis som har blitt avkreftet i omfattende studier, forklarer optiker Thomas Schou hos Bekkestua Optikk.

Bekkesetua Optikk, nærsynthet, Cooper Vision

Markus og familien er faste kunder hos optiker Thomas Schou på Bekkestua.

korrigerer synet

Optikeren glad for å kunne tilby MiSight til foreldre med nærsynte barn.

– For oss som jobber med syn og øyehelse er det fint å kunne tilby et produkt som endrer måten vi jobber på.

Det som skiller denne linsen fra vanlige linser, er at den faktisk bidrar til å bremse utviklingen av nærsynthet, i tillegg til å korrigere synet slik standard linser gjør i dag, sier han.

Som vanlige linser

MiSight-linsene er utviklet på bakgrunn av tre års studier i Canada, England, Portugal og Singapore. Da den ble lansert i Norge, var Bekkestua Optikk raskt ute med å tilby den. Det er kundene deres godt fornøyde med, og vi har snakket med Henrik Wilhelm Bøhm-Wang og hans sønn Markus om deres erfaring med linsene etter en måndes bruk.

– De var litt ubehagelige å bruke de første to dagene, men etter det har de vært helt som de vanlige linsene jeg brukte før. Jeg glemmer at jeg har dem på, sier Markus.

Bekkestua Optikk, nærsynthet, Cooper Vision

Henrik Wilhelm Bøhm-Wang og hans sønn Markus er glade for de nye linsene som kan forhindre at Markus blir like nærsynt som pappaen sin.

Nærsynthet er arvelig

Pappa Henrik har selv vært nærsynt siden han var tretten år, og Markus sin mamma er også nærsynt. De har begge vært klar over at nærsynthet er noe som går i arv, og har derfor fulgt nøye med på sønnens syn. Da han var ti år fikk han sine første briller, og etter seks måneder begynte han med linser. Det fungerer bedre for en aktiv gutt som elsker å spille fotball.

Siden øynene fortsetter å vokse, forverres nærsynthet hos barna etter hvert som de blir eldre.

Nå håndterer Markus linsebruken selv, og i og med at MiSight-linsene er myke engangslinser, trenger han ikke å styre med omfattende renserutiner.

Markus setter på seg kontaktlinsen

Markus håndterer linsene uten problemer, og i og med at MiSight-linsene er myke engangslinser, trenger han ikke å styre med omfattende renserutiner.

Kun for barn

– Jeg vil gjerne understreke at disse linsene ikke er en kur mot nærsynthet, sier optikeren. Studiene viser at når linsene brukes av barn i den perioden øyet vokser mest, altså i alderen 8–14 år, bremses øyets vekst i lengden.

Ved nærsynthet har øyet blitt for langt, og klarer man å bremse denne utviklingen, vil man ende opp med bedre syn som voksen.

For å gi et eksempel kan vi si at hvis far og mor er minus 6, og barnet er minus 1 når hun eller han starter med MiSight-linser, så kan linsene bremse utviklingen slik at barnet blir minus 3 i voksen alder.

 

Hvorfor er dette så viktig?

– Hvis nærsyntheten overskrider minus 5, så vil man som voksen være mer utsatt for

grønn stær og netthinneavløsning. Netthinneavløsning kan i verste fall føre til blindhet dersom det ikke behandles i tide.

Å forhindre denne graden av nærsynthet er derfor en enkel måte å minimere risikoen for alvorlige øyelidelser på, forklarer Schou. Finnes det noen ulemper med å bruke MiSight-linsene? – Nei, ingen ulemper. Noen kan oppleve litt ubehag og en sløresirkel de første dagene, men dette justerer seg fort, sier han. Prismessig er det heller ingen stor forskjell mellom vanlige linser og MiSight-linsene.

– De koster litt mer enn vanlige linser, men til gjengjeld får vi tilleggseffekten at de kan bidra til å bremse Markus sin nærsynthet. Vi må uansett betale for synskorreksjon hos ham, så de ekstra kronene er det vel verdt, sier Henrik.

Thomas Schou, Bekkestua Optikk, Cooper Vision

Optiker Thomas Schou er glad for å kunne tilby denne superlinsen til sine kunder.

Som tannregulering for øynene

Da Markus begynte med de nye linsene, gikk han til kontroll hver tredje måned hos Bekkestua Optikk. Etter hvert kunne kontrollene redusere til hver sjette måned.

Når optikeren ser at nærsyntheten er under kontroll, skal han slutte med MiSight-linsene.

– Akkurat som med tannregulering kommer man til et punkt hvor det som kan korrigeres er ferdigkorrigert, sier Schou.

 

* Tall fra NHI (Norsk Helseinformatikk)

Ja, takk! Jeg ønsker å prøve disse kontaktlinsene

Bekkestua Optikk, Gamle Ringeriksvei 37 1357 Bekkestua, Tlf.: 67 11 34 30